Direct naar artikelinhoud
AchtergrondLode Vereeck

Lode Vereeck (Open Vld): de verloren zoon die nergens meer welkom is

Lode Vereeck (Open Vld) zegt de UHasselt nog steeds “een warm hart” toe te dragen.Beeld Eric De Mildt

Veel vrienden had hij al niet meer. Nu Lode Vereeck door Vlaams Belang wordt voorgedragen als bestuurder bij de UHasselt, die hem vorig jaar aan de deur zette wegens ongepast gedrag tegenover studentes, willen ook de Open Vld en de UHasselt-rector van hem af.

“I didn’t write this awful music.” Met die sneer richt Lode Vereeck zich tien dagen geleden tot Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert op Twitter. De liberale voorzitter voerde vorig jaar als kandidaat-voorzitter fors campagne tegen een Vivaldi-regering, maar probeert nu zelf zo’n coalitie op de been te brengen. Vivaldi klinkt vals, oordeelt Vereeck, die zich misleid voelt. “Ik heb op Lachaert gestemd. Ik schaam me diep.”

Vereeck kan het weten. Hij componeerde in 2008 een poplied dat de halve finale van de Eurosongselectie haalde. ‘It’s a beautiful day’ is weliswaar een songtitel die al geruime tijd niet meer van toepassing is op zijn politieke carrière. De voorbije weken werd dat pijnlijk duidelijk in de resem zure tweets die Vereeck uitstuurde richting Lachaert. Sindsdien werd hij officieus door Lachaert geëxcommuniceerd.

Vereeck startte zijn politieke carrière in 1999 als adjunct-kabinetschef van Limburgs Vld-minister Jaak Gabriëls. De hoogleraar economie en beleidsmanagement bleef intussen ook timmeren aan zijn academische carrière. Zo gaf hij elf jaar les aan de Universidad Torcuato di Tella in Buenos Aires, Argentinië, en bouwde hij aan de UHasselt een stevige reputatie op als econoom.

Opportunisme

Het is pas wanneer Jean-Marie Dedecker hem in 2008 naar LDD haalt, dat hij zijn politiek talent etaleert als fractieleider in het Vlaams Parlement. Vereeck ontpopt zich als dossiervreter, die de regering met de nodige humor en verbale vuurkracht doet zweten. Enkele jaren later wordt hij door de lezers van De Morgen zelfs bekroond tot meest verdienstelijke parlementslid.

Enig opportunisme is Vereeck niet vreemd. Als de LDD-boot zinkt, keert hij in 2014 terug naar Open Vld, waar hij opnieuw in de armen wordt gesloten en de eerste opvolgersplaats op de Kamerlijst krijgt. Zo zou hij in het parlement komen als lijsttrekker Patrick Dewael minister wordt. Maar het draait anders uit. Als troostprijs krijgt Vereeck een plek in de Senaat, terwijl hij jaloers toekijkt hoe zijn UHasselt-collega Johan Van Overtveldt door N-VA tot minister van Financiën wordt gebombardeerd. 

Slim zijn blijkt niet de enige reputatie die Vereeck op de UHasselt met zich meesleept. De professor staat bekend als iemand die vlot omgaat met studenten. Iets té vlot. In 2019 wordt hij ontslagen wegens ongepast gedrag tegenover studentes. Vereecks beroep tegen die beslissing sleept nog steeds aan bij de Raad van State. Het gerechtelijk onderzoek werd geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

Dieptepunt

Het trieste dieptepunt is dat Vereeck nu door Vlaams Belang wordt voorgedragen als bestuurder van diezelfde UHasselt. “We zochten iemand met voldoende expertise en ervaring”, legt Limburgs VB-boegbeeld Chris Janssens uit. Zelf verwijst Vereeck naar zijn eerdere reactie in de kranten van het Mediahuis, waarin hij duidelijk maakte dat hij de unief ondanks zijn ontslag nog steeds “een warm hart” toedraagt.

De overlevering binnen Open Vld luidt dat Vereeck sinds de heisa aan de UHasselt niet meer aan de bak geraakt. Aangezien hij pas in 2022 schepen zal worden in Diepenbeek, zou hij op zoek zijn naar een inkomen. “Hij solliciteerde afgelopen zomer voor een job als fractiesecretaris in de Senaat, maar toen hij niet werd aangeworven, is hij rancuneus geworden”, klinkt het in de Melsensstraat.

Inmiddels heeft de statutaire commissie van Open Vld een onderzoek geopend naar Vereeck “met het oog op een eventuele verwijdering uit de partij”. Ook de afscheidnemende UHasselt-rector Luc De Schepper en zijn opvolger Bernard Vanheusden trekken de handen van hem af. “Gezien het recente verleden van Lode Vereeck zou zijn aanstelling moeilijk werkbaar zijn”, zeggen ze gezamenlijk.

Het lot van Vereeck ligt nu in handen van de Limburgse provincieraad, die woensdagavond zal stemmen over zijn benoeming.