Direct naar artikelinhoud
VluchtelingenLesbos

‘Ik dacht dat er een 0 ontbrak’: België neemt 12 minderjarigen op uit Moria, en niet iedereen vindt dat genoeg

Op Lesbos werd het vluchtelingenkamp Moria vernield door een brand, maar de ex-bewoners zijn er nog, in schrijnende omstandigheden. Beeld REUTERS

Ons land wil opvang bieden aan twaalf minderjarigen uit het afgebrande Griekse vluchtelingenkamp Moria. Een eerste stap, maakt bevoegd minister Maggie De Block (Open Vld) zich sterk. Het cynisme voorbij, oordelen de mogelijk toekomstige coalitiegenoten van een Vivaldi-regering. ‘Ik dacht dat er een 0 ontbrak.’

Zo’n 12.000 migranten uit het vluchtelingenkamp van Moria, op het Griekse eiland Lesbos, leven sinds vorige week zonder dak boven hun hoofd. Het leeuwendeel van het kamp ging in vlammen op, waarmee de humanitaire crisis op Lesbos nog nijpender werd dan ze al was.

België bood dinsdag concrete hulp aan. “Ons land zal op Europees niveau voorstellen om twaalf niet-begeleide minderjarigen op te vangen”, aldus Florent Baudewijns, woordvoerder van Maggie De Block. Die belofte past in een Frans-Duits initiatief om 400 minderjarigen uit Moria binnen de EU op te vangen. België neemt dus 3 procent daarvan voor zijn rekening, wat overeenkomt met de opvangcapaciteit in ons land en onze relatieve bevolkingsgrootte binnen de EU.

Bij de Vlaamse partijen die deel uitmaken van een mogelijke Vivaldi-coalitie werd het plan van De Block meteen op verbazing onthaald. Dat ons land 12 van de 12.000 mensen in nood gaat opvangen, is niks om mee uit te pakken, klonk het bij verscheidene Kamerleden. “Dit nieuws is als Belg gênant om te lezen”, reageert Sammy Mahdi (CD&V). “Het is in elk geval veel te weinig”, vindt Ben Segers (sp.a). “Ik ben erg geschrokken van het cijfer. Ik dacht eerst dat er een 0 ontbrak”, zegt Wouter De Vriendt, migratiespecialist van de Vlaamse groenen. “In zo’n acute noodsituatie kan en moet ons land meer doen.”

De cynische reacties ontgingen ook minister De Block niet, die zowel persoonlijk als via haar woordvoerder liet verstaan dat dit maar een begin is. “Het klopt niet dat we enkel twaalf niet-begeleide minderjarigen zullen opvangen, zoals velen verkeerd concluderen. Dat is maar een deeltje van de discussie”, zegt De Block.

Wachten op Griekenland

“We gaan bekijken welke hulp we nog kunnen bieden”, verduidelijkt haar woordvoerder. “Er zullen nog meer mensen opgevangen worden.” Maar daarvoor is het volgens hem wachten tot Griekenland de noden in kaart brengt: om hoeveel mensen het gaat, en tot welke doelgroepen ze behoren. Alleenstaande vrouwen hebben immers andere behoeftes dan families, niet-begeleide minderjarigen of alleenstaande mannen.

Ook die toevoeging kan op weinig clementie rekenen. “Onderhand is volgens mij wel duidelijk wat de noden zijn”, klinkt het bij Segers: de 12.000 migranten die op de dool zijn opvang bieden. “Het probleem doet zich nu voor, we moeten het nu oplossen. Als het brandt, ga je niet uitentreuren blijven discussiëren hoeveel water er nodig is.”

De Vriendt wijst erop dat andere landen niet op de handen blijven zitten tot Griekenland met concrete cijfers komt. “Kijk naar Portugal, dat 500 kwetsbare mensen zal opvangen, Duitsland 1.500 en Frankrijk 750.” Het kabinet-De Block wil niet ingaan op de intenties van andere landen. Wel wijst het erop dat ons land al jaren ijvert voor een oplossing op Europees niveau. Maar zo’n oplossing bleef al die tijd uit, omdat verscheidene lidstaten weigeren deel te nemen aan een billijke verdeling van de migranten over de EU. Dat is uitgerekend een van de redenen dat zoveel migranten vast bleven zitten op Moria.