Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Rook van bosbranden in westen VS bereikt oostkust

Een luchtfoto van een van de vele bosbranden in de staat Californië aan de westkust van de Verenigde Staten. (14/09/2020)Beeld via REUTERS/MAXAR

De rook van de enorme bosbranden die sinds midden augustus de Amerikaanse westkust teisteren, heeft de Verenigde Staten doorkruist en bereikte dinsdag de oostkust, ongeveer 4.000 kilometer verderop. Dat melden Amerikaanse weerdiensten.

en

Volgens de website New York Metro Weather werd de ietwat wazige lucht boven de stad veroorzaakt door de rook, die blijft hangen op een hoogte van 4.500 tot 6.000 meter. De rook zat dagenlang vast boven de westkust. Maar maandag werd die door een luchtstroom naar het oosten gebracht, legt de site uit.

De landelijke meteorologische dienst maakte vanaf maandagavond de aanwezigheid van rook uit het westen zichtbaar op satellietfoto's. Hoewel de rook pieken in de vervuiling veroorzaakte in steden als Vancouver (Canada), Portland, of San Francisco, zou deze slechts een beperkte impact hebben op de luchtkwaliteit van de economische hoofdstad van de VS, zeiden de twee sites.

Volgens New York Metro Weather zou de rook tegen woensdag verdwijnen.

Bij de bosbranden in de VS zijn al 33 mensen om het leven gekomen. De branden in de verscheidene Amerikaanse staten hebben naar schatting zo'n 1,8 miljoen hectaren in de as gelegd. 

Noodtoestand in Oregon

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de natuurbranden in de staat Oregon dinsdagavond officieel tot ramp verklaard. Daarmee kan federaal geld beschikbaar komen voor slachtoffers van de branden, subsidies, tijdelijke huisvesting en gunstige leningen voor onverzekerden die hun huis zijn kwijtgeraakt, aldus het Witte Huis.

Vanwege beperkte middelen kan de staat Oregon de crisissituatie in de huidige omvang niet meer aan. Gouverneur Kate Brown riep daarom federale hulp in.