Direct naar artikelinhoud
Update

Belgisch IS-lid duikt op in Turkije, met drie kinderen

In het verleden verscheen in de pers dat Noura Firoud in een gevangenenkamp in Syrië zat. (Archiefbeeld).Beeld AFP

De Vilvoordse Noura Firoud (24) is in Turkije opgedoken met drie kinderen. Dat stellen meerdere bronnen aan De Morgen en is intussen bevestigd door Turkije aan de Belgische autoriteiten. Firoud trok als 17-jarige naar Syrië en sloot zich aan bij IS. Het is nu wachten op haar overbrenging.

Noura Firoud was 17 jaar toen ze in 2013 naar Syrië vertrok. Ze vormde een koppel met een andere Vilvoordenaar, Houssien Elouassaki, een boegbeeld van Sharia4Belgium. Van Elouassaki zijn beelden met zware wapens uit Syrië. Toen hij sneuvelde, hertrouwde Firoud met Ammi Houdaifa, ook uit Vilvoorde. Firoud kreeg in Syrië drie kinderen, die nu ongeveer zes jaar, vijf jaar en drie jaar zijn. Met hen zou ze zich in augustus hebben aangemeld bij de Turkse autoriteiten. 

In het verleden verscheen in de pers dat Firoud in een gevangenenkamp in Syrië verbleef, maar het is nog niet duidelijk welk kamp.

“Noura Firoud en haar kinderen stonden niet op de radar”, zegt de Franstalige kinderrechtencommissaris Bernard De Vos. “Daarom spraken we altijd onder voorbehoud over 42 kinderen met een Belgische link in Syrië, omdat niet iedereen gelokaliseerd is.”  

Zoals iedereen die illegaal de Syrisch-Turkse grens oversteekt, is ook Firoud ondervraagd en voor een Turkse rechtbank verschenen. “Turkije heeft vastgesteld dat ze geen inbreuk heeft gepleegd tegenover de Turkse staat”, aldus een bron. 

Nadat De Morgen bekendmaakte dat Firoud in Turkije is, is België woensdag ook officieel op de hoogte gebracht door de Turkse autoriteiten. Volgens het federaal parket bevindt Firoud zich in een detentiecentrum van de Turkse dienst vreemdelingenzaken. Het is nog onduidelijk of haar kinderen bij haar zijn. In principe blijven in Turkije enkel kinderen onder de drie jaar bij hun moeder in detentie. 

Naar de gevangenis

Het is mogelijk dat Turkije hen op een vliegtuig naar België zet vanwege illegaal verblijf,  zoals vorig jaar gebeurde met de zussen Fatima en Rachma Benmezian. Een andere optie is dat België in overleg met Turkije Firoud en haar kinderen repatrieert, zoals in juni gebeurde met Tatiana Wielandt, Bouchra Abouallal, Nadia Baghouri en hun zes kinderen. 

Als Firoud naar België terugkeert, gaat ze net als haar voorgangers naar de gevangenis. Ze is begin 2019 namelijk bij verstek veroordeeld. Omdat ze bij IS een gezin stichtte, heeft ze zich volgens de rechter ten dienste gesteld van de terreurorganisatie. 

 “Ze heeft hem (haar echtgenoot, BST) huishoudelijke bijstand verleend, mentale steun gegeven en affectieve en seksuele handelingen met hem gesteld”, zo argumenteerde de aanklager. “Dat volstaat om van een deelname aan de activiteiten van een terroristische groep te spreken.” 

De Belgische dienst Buitenlandse Zaken en de veiligheidsdiensten wensten dinsdag niet te reageren, net als Walter Damen, de advocaat van Firoud, die eerst meer informatie wil inwinnen. Ook de Turkse ambassade in ons land wil niet reageren. 

Houssien Elouassaki, de eerste echtgenoot van Noura Firoud, in een video van Sharia4Belgium.Beeld RV