Direct naar artikelinhoud
Economie

Minder vacatures, maar zorgberoepen en flexi-jobs zitten in de lift

De zorgsector is volop op zoek naar nieuwe medewerkers.Beeld Joris Van Gennip

De coronacrisis laat zich nog altijd sterk voelen in het vacatureaanbod: vergeleken met dezelfde periode vorig jaar ligt het aanbod maar liefst 42 procent lager, meldt de vacaturesite Indeed.

“Het aantal openstaande vacatures is tussen midden maart en begin juni ronduit gekelderd”, zegt Arjan Visser van Indeed Benelux. “Vanaf midden juni leek de markt weer op te leven, maar de angst voor een tweede besmettingsgolf gooide alsnog roet in het eten. Daardoor ligt het aanbod momenteel nog altijd 42 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.”

Opvallend: het aantal beschikbare flexi-jobs is wel relatief aan het stijgen. Niet geheel onverwacht zijn de meeste flexi-jobs bestemd voor verkopers, horeca- en winkelmedewerkers, en zijn ze vooral terug te vinden in de voedingssector en de (klein)handel.

Een ander gevolg van de coronacrisis is de aanwezigheid van maar liefst vier zorgbedrijven in de top tien van de Belgische organisaties die het hoogste aantal vacatures aanbieden. Een heel ander verhaal zien we in de onderwijssector. Arjan Visser: “Men lijkt de rekrutering van nieuwe leerkrachten uit te stellen tot er meer zekerheid is over het verloop van het nieuwe schooljaar.”