Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

UGent, UAntwerpen en UHasselt starten academiejaar in code oranje

UGent, UAntwerpen en UHasselt starten academiejaar in code oranje
Beeld BELGA INTERNAL

De Universiteit Gent neemt extra voorzorgen tegen het coronavirus. De universiteit zal de onderwijsactiviteiten niet, zoals gepland, starten in code geel, maar wel in code oranje. Ook de UAntwerpen zal het nieuwe academiejaar opstarten in sterk beperkte capaciteit.

In principe start het hoger onderwijs binnenkort in code geel, net zoals de rest van het onderwijs. Voor universiteiten betekent dat de aula’s voor de helft gevuld mogen zijn. Zowel de UGent als de UAntwerpen kiezen er nu echter zelf voor om in code oranje te starten en dus extra voorzichtig te zijn.

“De voorbije dagen is gebleken dat waakzaamheid ten aanzien van het coronavirus geboden is”, meldt UGent. “Onze universiteit moet en wil haar verantwoordelijkheid nemen door in de mate van het mogelijke de verdere verspreiding ervan te beperken. Daarom zullen de onderwijsactiviteiten aan de UGent vanaf volgende week niet zoals initieel gepland volgens de modaliteiten van code geel maar wel volgens de modaliteiten van code oranje georganiseerd worden.” 

Dat houdt onder meer in dat aula’s en leszalen maar voor een vijfde gevuld mogen zijn. Iedereen zal er ook een mondmasker moeten dragen. In kleinere groepen tot maximaal 50 personen mogen leslokalen tot de helft van de capaciteit gevuld worden. Na vier weken zal de UGent de regels herevalueren.

‘Verantwoordelijkheid opnemen’

Ook de UAntwerpen kiest ervoor om in code oranje te starten. “Daardoor vermindert de circulatie van jongeren in de stad substantieel: de UAntwerpen is er immers goed voor 22.000 van de 50.000 studenten hoger onderwijs. Onze beslissing kan ertoe bijdragen dat het virus zich minder verspreidt en dat het secundair onderwijs niet verder moet inbinden”, klinkt het in een mail aan studenten en personeel.

“De overheid voerde een krachtig beleid, maar het verdient ook bijkomende ondersteuning. De Universiteit Antwerpen wil haar verantwoordelijkheid opnemen door substantieel bij te dragen aan de preventie, op dit moeilijke moment waarop het virus weer om zich heen grijpt.”

De Hasseltse Universiteit neemt dezelfde maatregelen en zal gedurende het volledige eerste semester code oranje handhaven. Of de andere hogescholen en universiteiten het voorbeeld van Antwerpen, Gent en Hasselt volgen, is nog niet bekend.

Vlaamse Interuniversitaire Raad

De beslissing om tot een bepaalde kleurcode over te gaan ligt bij de universiteiten zelf, meldt de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR), het overlegorgaan tussen de Vlaamse universiteiten. Zij hebben regelmatig overleg op lokaal niveau en kunnen zo veel beter de risico’s inschatten. Ook hebben ze vaak eigen adviserende wetenschappers, klinkt het.

Er werd wel een pandemiematrix opgesteld, waarin opgenomen is wat een universiteit moet doen bij de respectievelijke kleurcodes, zo is vernomen van Koen Verlaeckt, secretaris-generaal van de VLIR. Daarin worden vier kleurcodes naargelang van de fase waarin de pandemie zich kan bevinden: code groen (nulrisico), code geel (laag risico), code oranje (matig risico) en code rood (hoog risico).