Biostatisticus Niel Hens over coronacijfers: "Verbijsterend dat we na zo veel maanden zo weinig info krijgen"

"Deze cijfers hebben het potentieel om de verkeerde kant uit te gaan". Dat zegt biostatisticus Niel Hens (UHasselt) over de nieuwe coronacijfers in "De ochtend" op Radio 1. Al zegt hij ook dat er nog altijd te weinig gegevens zijn om de cijfers goed te kunnen interpreteren en het beleid er goed op af te stemmen. "Het is een beetje verbijsterend om in de 21ste eeuw na zo veel maanden nog altijd te weinig informatie te krijgen".

De coronacijfers in België blijven stijgen: in de week van 6 tot 12 september hebben gemiddeld 779 mensen positief getest per dag. Dat is een stijging met de helft tegenover de week daarvoor.

Het aantal ziekenhuisopnames blijft relatief laag, maar stijgt wel snel. De voorbije week werden elke dag gemiddeld 33 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen, de week ervoor waren dat er maar 21 per dag.  Het aantal overlijdens blijft laag: elke dag sterven er zo'n 3 mensen in België die besmet waren met het coronavirus.

Stijgende cijfers, maar wat betekenen ze?

Hoe moeten we die cijfers nu interpreteren? Dat is niet altijd even duidelijk. Stevenen we af op een nieuwe ramp, zoals viroloog Marc Van Ranst zei, of valt het allemaal nog wel mee, omdat er meer mensen worden getest en omdat de ziekenhuisopnames zo laag liggen?

"Die aparte cijfers zijn niet heiligmakend", klinkt het bij biostatisticus Niel Hens (UHasselt). "We moeten ze allemaal samen bekijken en dan interpretereren, maar we hebben eigenlijk nog altijd te weinig informatie om er een goed oordeel over te kunnen vellen en doelgerichte maatregelen te kunnen nemen", zei hij daarover in "De ochtend" op Radio 1. "Men probeert hard te werken om dit op te lossen, maar het is een beetje verbijsterend om in de 21ste eeuw na zo veel maanden te weinig informatie te krijgen."

We hebben nog altijd te weinig informatie om er een goed oordeel over te kunnen vellen en doelgerichte maatregelen te kunnen nemen.

Niel Hens, Biostatisticus UHasselt

Bang voor exponentiële groei

Toch benadrukt Hens dat we de cijfers niet mogen minimaliseren. "Dit heeft het potentieel om echt wel de verkeerde kant uit te gaan", zegt hij. Hens is bang voor een exponentiële groei. "In het begin stijgen de cijfers met mondjesmaat, maar op een bepaald moment gaat het echt wel versnellen en komt er een grote stijging."

Hens roept dan ook op om de hoogrisicocontacten te beperken. "Als we niet het idee krijgen dat dit heel ernstig is, wat velen nu denken, omdat de ziekenhuisopnames beperkt blijven, gaan we er lakser mee om. Maar willen we het voorkomen of willen we het eerst vaststellen en dan pas ons gedrag aanpassen?"

Meest gelezen