Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

‘We gaan het hele land niet opsluiten voor degenen die ‘foert’ zeggen’: De Block verwacht geen strengere maatregelen

‘We gaan het hele land niet opsluiten voor degenen die ‘foert’ zeggen’: De Block verwacht geen strengere maatregelen
Beeld EPA

Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) moeten de huidige coronamaatregelen volstaan om het coronavirus in bedwang te krijgen, als iedereen zich er ook aan houdt. Dat zei ze in De Ochtend op Radio 1. ‘We gaan niet het hele land opsluiten voor degenen die ‘foert’ zeggen.’

De coronacijfers in België zitten opnieuw in een sterk stijgende lijn. Gisteren werd de kaap van 1.000 nieuwe besmettingen per dag overschreden, zo blijkt uit de recentste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Toch ziet minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) geen reden om de maatregelen opnieuw te verscherpen. “De maatregelen die er nu zijn, zijn voldoende om het virus in bedwang te krijgen. Maar we moeten ze wel met z’n allen respecteren”, zei de minister in De Ochtend op Radio 1. “De bekende hygiëneregels en de mondmaskers hebben ervoor gezorgd dat de tweede golf op een-twee-drie is gaan liggen.”

De Block zegt begrip te hebben voor mensen die de situatie stilaan moe worden, maar roept op om de bestaande regels te blijven respecteren. “Doe het voor elkaar. De maatregelen werken. We gaan niet het hele land weer opsluiten omdat een aantal mensen zegt: ‘We zijn het beu, foert.’”

Scholen

De minister benadrukt dat we ons op een cruciaal moment in de pandemie bevinden. “We wisten dat in september de kat op de koord zou komen. De scholen heropenen, dat is hetzelfde als elke dag overal een groot evenement organiseren. Er wordt al een hele tijd gewerkt om daarop voorbereid te zijn.”

Volgense de minister wordt er in ons land voldoende getest om de verspreiding van het virus op te volgen, ook in de scholen. “Pediaters hebben zelf gevraagd om kinderen tot drie jaar niet meer te testen. Ook bij oudere kinderen is testen alleen noodzakelijk als er contact is geweest met besmette personen. We moeten vermijden om kinderen elke week een wisser in de neus te duwen.”