Direct naar artikelinhoud
Interview

Maggie De Block: ‘Virologen moeten zich beperken tot de zaken waar ze iets van weten’

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).Beeld © Stefaan Temmerman

Een Veiligheidsraad staat pas volgende week op de planning, maar ondertussen schreeuwen virologen overal te lande dat de politiek moet ingrijpen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) houdt het hoofd koel. ‘De regels gaan niet meer om de vijf voeten veranderen. Het moet leefbaar blijven.’

België heeft weer meer dan 1.000 coronabesmettingen per dag. Niet bepaald om over naar huis te schrijven. Waarom komt de Veiligheidsraad niet vroeger samen?

“Je kan niet zeggen: ‘Tsjak, ’t is vandaag Veiligheidsraad.’ Wetenschappelijk onderbouwde adviezen moeten worden opgesteld, experts moeten worden geraadpleegd... In lockdown gaan: da’s makkelijk en dat lukt wel in één dag. Maar dat kan ook niet de bedoeling zijn, hé.”

Het is stil - te stil - aan de kant van de politiek, vinden de experts. Moeten de politici hun boodschap niet meer in de media brengen?

“Ik kan niet altijd naar die tv-studio's afzakken. Met drie departementen (naast Volksgezondheid ook Sociale Zaken en Asiel en Migratie, red.) weet ik echt wel wat te doen. (lacht) Als men mij iets vraagt, dan antwoord ik. Maandag in de journaals, gisteren op de radio, nu hier... Andere politici zijn ook vrij om te gaan, hé. Alleen moet het wel met dezelfde boodschap zijn, en dat is niet altijd het geval.”

Als het voor de politici al niet duidelijk is, wat moet dat dan zijn voor de doorsnee burger?

(snel) Maar ook de virologen spreken elkaar tegen! Er is voortschrijdend inzicht langs alle kanten. Ik kijk geen televisie, maar mensen zeggen mij: 'Soms kijken we naar twee nieuwsuitzendingen en er wordt telkens iets anders gezegd.' Dat is inderdaad zeer verwarrend voor de mensen.”

Is het dan niet aan de politici om de puntjes op de i te zetten?

“Ondertussen zouden de basisregels toch wel duidelijk moeten zijn, maar blijkbaar is dat niet zo. Mensen zeggen 'foert' en zijn inventief om de regels te omzeilen. (fel) Een politieker alleen kan dat niet veranderen. Het gedrag van álle mensen bepaalt hoe het virus zich gedraagt. Dat is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid.”

Als iedereen coronamoe is, haalt een Veiligheidsraad dan nog wel iets uit?

“Als mensen er hun voeten aan vegen, moeten wij hen daarop wijzen, om erger te voorkomen. Alleen als de regels goed toegepast worden, kunnen we het van het coronavirus winnen. Dat hebben we ook al eens bewezen.”

Het lijkt opnieuw niet bepaald snor te zitten tussen politici en experts. De uithaal van Marc Van Ranst op Twitter kan tellen.

(zucht) Maar allez. Virologen moeten informatie geven over hoe het virus zich gedraagt en hoe we het virus kalm kunnen houden. Politieke adviezen geven behoort niet tot hun takenpakket. Iedereen mag van mij zoveel twitteren als hij wil, hoor, maar de mensen krijgen daar een degout van. Gooi niet altijd de bal naar iemand anders. Stel je positief en constructief op in plaats van mensen kwaad te maken, want dan haken ze af.”

Vindt u dat de virologen paniek zaaien?

“Ik vind gewoon dat virologen zich moeten beperken tot zaken waar ze iets van weten.”

Is een beetje paniek momenteel niet nodig?

“Duizend besmettingen per dag is inderdaad niet goed, maar er wordt ook meer getest dan tijdens de eerste golf. En vergeet niet dat de demografische verdeling helemaal anders is dan toen. Dat er met de heropening van de scholen meer besmettingen gingen zijn, was te verwachten. Maar het is niet voorbij, hé. Nog steeds belanden er mensen in het ziekenhuis en wandelen ze niet altijd buiten zoals ze er zijn binnengegaan. Nog steeds sterven er mensen. We mogen daar niet blind voor zijn."

Maggie De Block op bezoek bij het nieuwe coronatestcentrum op Brussels Airport. (14/09/2020)Beeld Photo News

Niemand snapt de coronamaatregelen nog, of mensen zeggen simpelweg 'foert'. Hoe gaat de volgende Veiligheidsraad het tij doen keren?

(zucht) Die coronamoeheid... Ik begrijp dat, hé. Dat is in alle landen een probleem. Ik zou graag zeggen dat we het komende jaar weer normaal kunnen leven, maar ik heb spijtig genoeg geen toverstaf om dat virus weg te toveren. Telkens opnieuw moet ik aan mijn moeder van 80 jaar oud de regels uitleggen. Voor iédereen moet het duidelijk zijn. Het mag niet meer om de vijf voeten, bij elke coronabesmetting meer of minder, veranderen. Daarom moeten er maatregelen komen die leefbaar zijn op de langere termijn. De economie moet blijven draaien, maar cultuur opsnuiven zou ook op een veilige manier moeten kunnen.”

Met de grove borstel door de huidige regels gaan, dus, zoals virologe Erika Vlieghe zegt?

“Ja, maar niemand wil dat zijn vrijheid nog veel verder ingeperkt wordt. De regels die epidemiologisch zin hebben en het virus zuurstof ontnemen, moeten natuurlijk wél blijven.”

Over welke regels heeft u het dan?

“Het beperken van de contacten, zeker de nauwe met wie geknuffeld mag worden. Maar als de andere regels gevolgd worden - zoals een mondmasker dragen, afstand houden, de openlucht opzoeken - zou iedereen wel wat meer volk moeten kunnen zien.”

Houdt u zich nog aan de ‘bubbel van vijf’?

“Ja, ik beperk mijn contacten, want ik heb toch niet veel tijd om mensen te zien. Maar zelfs in mijn nauwe bubbel ben ik voorzichtig. Met mijn kinderen knuffel ik bijvoorbeeld niet. Zelfs mijn kleinkind geef ik geen kus, want da's een groot generatieverschil. Zoals ik altijd al heb gezegd: een beetje gezond verstand. Of om het eens anders te zeggen: voorzichtigheid is de moeder van de porseleinwinkel.”