Steven Van Gucht: ‘We moeten de bestaande basisregels consistent blijven toepassen’

Zowel het aantal besmettingen, als het aantal ziekenhuisopnames én sterfgevallen ten gevolge van covid-19 stijgt opnieuw in ons land. ‘Als we niets doen, zitten we over twee weken aan 1.600 besmettingen per dag’, zegt viroloog Steven Van Gucht in de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum en Sciensano.

Het Crisiscentrum meldt opnieuw een stijging van het aantal coronabesmettingen in ons land. Naast het aantal besmettingen, is er ook een stijging bij het aantal ziekenhuisopnames en het aantal sterfgevallen. Het gemiddeld aantal bevestigde coronabesmettingen in ons land is in de week van 6 tot 12 september gestegen naar 779. Dat is een stijging met 52 procent tegenover de week voordien. Het aantal besmettingen verdubbelt alle twaalf dagen. Vrijdag 11 september waren er 1.139 nieuwe gevallen op een dag, is woensdag gezegd op de persconferentie.

Het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames is van 9 tot 15 september gestegen naar 32,6 per dag, een stijging met 57 procent. Het aantal doden steeg van 6 tot 12 september met gemiddeld 2,9 per dag (+25 procent).

Studenten

‘Volgende week start het academiejaar voor onze studenten. Dat is een belangrijke gebeurtenis. Ik ben ervan overtuigd dat de hogescholen en universiteiten dat goed zullen aanpakken met een veilige organisatie’, zegt Van Gucht. ‘Aan de studenten willen we wel vragen om op te letten als je in het weekend terug naar huis keert. Hou fysieke afstand van je ouders, grootouders of familieleden die tot een risicogroep behoren. Let ook tijdens het studentenleven op buiten de campus, op kot of tijdens het verenigingsleven of uitgaansleven.’

‘Het is belangrijk om de bestaande basisregels consistent toe te passen: spreek daarom op voorhand af met vrienden en familie om anderhalve meter afstand te houden. Beperk het aantal mensen met wie u nauwer contact heeft. Hoe kleiner je cirkel, hoe beter. Was en ontsmet regelmatig je handen en draag een mondneusmasker wanneer dat nodig is. En blijf zeker thuis als je symptomen toont van covid-19.’

Het virus is niet veranderd

‘Er wordt gesuggereerd in de media en ook door enkele dokters dat het virus minder gevaarlijk zou zijn geworden. Dat klopt niet. Het virus is nog steeds hetzelfde virus dat onze ziekenhuizen in maart en april heeft doen vollopen’, maakt Van Gucht duidelijk. ‘De context daarentegen is wel veranderd: we registreren nu milde infecties bij jonge mensen, maar voor veel anderen is het nog steeds een zware ziekte met een lange revalidatie.’

De woordvoerder van het Crisiscentrum, Yves Stevens, is het ermee eens dat de situatie door sommigen geminimaliseerd wordt: ‘Maar na zes maanden moeten we nog altijd waakzaam blijven. Het virus is nog altijd aanwezig. Het aantal besmettingen blijft toenemen. Het klopt dat er meer getest wordt dan in maart en april, maar toch zien we een stijging in het aantal besmettingen’, zegt Stevens.

Moeilijke winter

‘Het klopt dat de medische gevolgen van het virus voor de meerderheid van de bevolking meevallen, maar dit betekent niet dat we immuun zijn geworden. Het geeft een vals gevoel van veiligheid. De huidige situatie kan heel snel gevaarlijk worden’, aldus Stevens.

‘Ik begrijp dat we het virus en de maatregelen beu zijn, maar we zijn niet op het einde van de pandemie. Integendeel, er staat een moeilijke winter op ons te wachten. We kunnen niet wachten tot de situatie volledig uit de hand loopt om ons gedrag aan te passen. Daarom roepen we iedereen op om het juiste gedrag aan te nemen. Alleen zo kunnen we de gevolgen vermijden’, zegt de woordvoerder.