Direct naar artikelinhoud
Europese CommissieUpdate

Von der Leyen laakt Joodse karikaturen op Aalst Carnaval: ‘Waar is de essentie van menselijkheid?’

Ursula von der Leyen.Beeld AFP

Van LGBTQ-vrije zones in Polen tot antisemitische carnavalskostuums in Aalst: Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft in haar State of the Union in het Europees Parlement opvallend fors uitgehaald naar racisme en discriminatie op het continent. Voorts verkondigde von der Leyen ook dat de Europese Unie haar CO2-uitstoot tegen 2030 ‘met minstens 55 procent’ dient te verminderen.

en

“Haat is haat, en niemand zou dat moeten pikken”, zo kondigde von der Leyen een nieuw actieplan tegen racisme aan. De Commissie gaat voorstellen om “de lijst van Europese misdaden uit te breiden tot alle vormen van haatmisdrijven en haatzaaierij, of het nu gaat om ras, religie, geslacht of seksualiteit”.

Daarnaast beloofde von der Leyen ook Europees geld in te zetten om discriminatie op de arbeidsmarkt, huisvesting en in de gezondheidszorg te bestrijden. Een nieuwe antiracismecoördinator moet het werk van de Commissie op dit domein gestalte geven.

In haar pleidooi voor een Europa van diversiteit, gelijkheid en menselijke waarden haalde von der Leyen naast de neergeschoten Amerikaan Jacob Blake en de discriminatie van Roma ook impliciet het carnaval van Aalst aan. “Waar is de essentie van menselijkheid wanneer antisemitische carnavalskostuums openlijk paraderen in onze straten?”

Von der Leyen gaf ook een uitbrander aan de Poolse gemeentes die zichzelf tot LGBTQ-vrije zones uitroepen. “Ik wil kristalhelder zijn. LGBTQ-vrije zones zijn zones die vrij zijn van menselijkheid en geen plaats hebben in onze Unie”. Ook op dat domein kondigde ze nieuwe initiatieven aan, met onder meer een pleidooi voor de wederzijdse erkenning van familiale relaties. “Wanneer je een ouder bent in één lidstaat, dan ben je een ouder in alle lidstaten.”

CO2-uitstoot moet drastisch naar beneden

Voorts gaf von der Leyen ook aan dat de Europese Unie haar CO2-uitstoot tegen 2030 “met minstens 55 procent” moet verminderen.

De Europese uitstootdoelstelling voor 2030 bedraagt momenteel 40 procent (ten opzichte van 1990, nvdr), maar het was al een tijdje duidelijk dat de Commissie de ambities nog zou opschroeven. In haar eerste State of the Union legde von der Leyen haar kaarten op tafel: “minstens 55 procent”.

Ursula von der Leyen.Beeld AFP

“Ik erken dat deze verhoging van 40 tot 55 procent te veel is voor sommigen, en niet voldoende voor anderen, maar onze impactstudie toont duidelijk dat onze economie en industrie dit aankan”, zei von der Leyen in het halfrond.

De nieuwe uitstootdoelstelling vormt een belangrijk onderdeel van de eerste bindende Europese klimaatwet. De lidstaten en het Europees Parlement moeten er wel nog mee instemmen, en dat wordt geen makkelijke discussie.

Sommige lidstaten zijn beducht voor de gevolgen van zo’n snelle radicale herijking van hun economisch model. Het andere kamp betoogt dan weer dat 55 procent niet eens volstaat om klimaatverandering echt aan te pakken. Zo toonde de milieucommissie van het parlement zich onlangs voorstander van 60 procent.

Volgens von der Leyen zal een inspanning van 55 procent de Europese Unie in staat stellen om het klimaatakkoord van Parijs te halen en om halverwege de eeuw van Europa het eerste klimaatneutrale continent ter wereld te maken. “Ambitieus, bereikbaar en goed voor Europa”, betoogde ze.

De economische ravage van de coronapandemie ziet von der Leyen als een opportuniteit. Minstens 37 procent van het economische herstelfonds van 750 miljard euro zal besteed worden aan de doelstellingen van deze European Green Deal, en minstens 30 procent van het herstelfonds zal gefinancierd worden met groene obligaties, kondigde ze aan.

Om Europa te beschermen tegen oneerlijke klimaatconcurrentie uit andere werelddelen, werkt de Commissie intussen aan een zogenaamde CO2-grenstaks die buitenlandse producenten moet stimuleren om hun uitstoot naar beneden te halen. “Koolstof moet een prijs hebben, want de natuur kan de prijs niet meer betalen”, zei von der Leyen.