Direct naar artikelinhoud
China

VS: ‘Nieuwe haven en vliegveld in Cambodja mede bedoeld voor Chinese leger’

De door de Amerikanen gewantrouwde aanleg van het Dara Sakor Seashore Resort in Cambodja, met onder meer een haven en een vliegveld.Beeld Bloomberg via Getty Images

Een Chinese ontwikkelaar die een haven en een vliegveld bouwt in Cambodja is door de Verenigde Staten op een zwarte lijst gezet. Volgens de Amerikaanse regering blijkt uit ‘betrouwbare informatie’ dat de faciliteiten mede bedoeld zijn voor het Chinese leger.

De sancties zijn opgelegd met een beroep op de Amerikaanse Magnitsky Act, die het mogelijk maakt bedrijven en personen te straffen die de mensenrechten schenden. Volgens de Amerikanen hebben de ontwikkelaars lokale bewoners van hun land gejaagd om hun plannen te kunnen doorzetten.

De sancties illustreren vooral de strijd om invloed in het snel groeiende Zuidoost-Azië. Het project in een nationaal park aan de Cambodjaanse kust maakt deel uit van het Chinese Belt Road Initiative (BRI). Deze zogenoemde Nieuwe Zijderoute vervult als netwerk van handelsroutes naar China ook een spilfunctie in het Chinese veiligheidsbeleid: met de aanleg van overslaghavens en vliegvelden komt Chinese invloed mee. China is momenteel veruit de belangrijkste investeerder in Cambodja. Amerika ziet dat met lede ogen aan.

Het bedrijf, de Union Development Group, staat geregistreerd als Cambodjaans. De firma heeft een concessie om het gebied, dat grotendeels in een nationaal park ligt, gedurende 99 jaar te ontwikkelen. Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën is het bedrijf in werkelijkheid een vehikel van de Chinese staat.

Een pier in aanbouw bij het Dara Sakor Seashore Resort.Beeld Bloomberg via Getty Images

Militaire toestellen

Volgens de Amerikanen kunnen Chinese marineschepen straks aanmeren in Cambodja, en militaire toestellen landen op het nabije vliegveld in aanbouw. “We hebben uit betrouwbare bron gehoord dat het gebied gebruikt kan worden om Chinese militaire middelen te herbergen”, aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. “Dit zou indruisen tegen de Cambodjaanse grondwet en een bedreiging vormen voor de stabiliteit in de regio, met gevolgen voor de soevereiniteit van Cambodja en de veiligheid van onze bondgenoten.”

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal berichtte vorig jaar dat China en Cambodja een geheime deal hebben gesloten over het gebruik van een Cambodjaanse marinebasis. De Chinezen zouden er militairen en wapens mogen herbergen en er gevechtsschepen mogen aanmeren. Premier Hun Sen deed het bericht destijds af als onzin. “Een buitenlandse militaire basis gaat in tegen onze grondwet”, aldus de premier.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën verwees naar uitspraken van de Cambodjaanse regeringswoordvoerder Phay Siphan. Die zou hebben gezegd dat het gebied kan worden aangepast om militaire middelen te herbergen. Het is onduidelijk wanneer hij dat zou hebben gezegd. In een interview met persbureau Bloomberg in 2019 zei de woordvoerder: “Het gebied is niet voor militaire doeleinden. Er is geen militaire basis. Dat zou in theorie kunnen gebeuren, ja, maar alles kan in theorie gebeuren.”