Direct naar artikelinhoud
EconomieInvesteringen

Bill Gates pompt miljoenen in Waals biotechbedrijf

Bill Gates.Beeld REUTERS

De Amerikaanse miljardair-filantroop Bill Gates investeert met een van zijn fondsen 15 miljoen euro in het Waalse Univercells, een biotechbedrijf dat een miniatuur­fabriek ontwikkelde die toelaat op grote schaal vaccins te produceren tegen beperkte kosten.

De oprichter van Microsoft investeert voor de vierde keer in het bedrijf uit Gosselies bij Charleroi. Hij legde vier jaar geleden voor het eerst geld op tafel. Dat schrijft De Tijd. Univercells wil geen commentaar geven op de kapitaalronde, de op een na grootste van een Belgisch biotech- of medtechbedrijf dit jaar. Dat komt allicht omdat deze nog niet volledig is afgesloten en omdat er wellicht nog andere investeerders aan boord komen.

De investering van Bill Gates past in een kapitaalronde van 50 miljoen euro, waar ook de federale en de Waalse investeringsmaatschappijen FPIM en SRIW aan deelnemen. Behalve die grote investeerders leggen enkele tientallen particulieren en ondernemers geld op tafel. De lijst oogt, zelfs volgens specialisten, indrukwekkend. Onder hen onder anderen Christian Dumolin (Trustcapital), Guido Vanherpe (CEO van de bakkerijgroep La Lorraine), Marc Speeckaert (Sofina en ex-financieel directeur van Glaverbel en Belgacom), Olivier van der Rest (Aliaxis), La Libre-uitgever François Le Hodey en de familie van AB InBev-telg Rodolphe de Spoelberch.

Bill Gates is niet de eerste Amerikaan die brood ziet in Univercells. Ook KKR, de Amerikaanse investeringsreus en ook wel de pionier van de durfkapitaalwereld, stapte eerder al voor 50 miljoen euro in Univercells, dat zeven jaar geleden werd opgericht door Hugues Bultot en José Castillo.

De labosite van Univercells in Nijvel.Beeld BELGA