Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Al 4.278 Vlaamse leerlingen in quarantaine sinds start schooljaar

Al 4.278 Vlaamse leerlingen in quarantaine sinds start schooljaar
Beeld Photo News

Twee weken na de heropening van de scholen is er bij 638 leerlingen (0,05 procent) en 86 personeelsleden (0,05 procent) een positieve coronatest afgenomen. Al 4.278 leerlingen (0,36 procent) en 368 personeelsleden (0,22 procent) zijn in quarantaine geplaatst. Dat blijkt uit gegevens van de CLB’s. Cijfers over hoeveel leerlingen al getest werden, zijn er niet.

“De scholen en de CLB’s werken keihard om de scholen veilig open te houden voor zoveel mogelijk leerlingen, maar we mogen de aandacht absoluut niet laten verslappen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Het is nog erg vroeg om al grote conclusies te trekken. Het virus heeft een incubatieperiode van ongeveer twee weken en dus vertellen deze eerste cijfers vooral iets over het einde van de zomervakantie. Zo lijkt het er voorlopig nog op dat de meeste vastgestelde besmettingen opgelopen werden buiten de schoolmuren. Er lijken ook nog amper gevallen te zijn waarbij leerkrachten besmet worden door leerlingen. Wel is het opvallend dat al na twee weken meer dan 4.200 leerlingen een quarantaine te verduren kregen.

“We moeten nu vooral het hoofd koel houden”, zegt Weyts. “Dat betekent dat we de veiligheidsmaatregelen rigoureus moeten aanhouden. Het betekent ook dat iedereen de adviezen van de CLB’s en het Agentschap Zorg en Gezondheid goed moet opvolgen, zonder te overreageren met extra sluitingen of quarantaines.”

Antwerpen koploper, Limburg beste leerling van de klas

Zoomen we in op de regionale spreiding van de quarantainecijfers dan zien we dat Antwerpen koploper is met 30 procent van de leerlingen die in quarantaine zijn geplaatst. Daarna volge Oost-Vlaanderen (23%), West-Vlaanderen (18%), Vlaams-Brabant (16%) en Brussel (10%). Hekkensluiter en voorlopig dus ook beste leerling van de klas is Limburg met amper 3% van de leerlingen in quarantaine.