© rr

“Dader schietpartij München was extreemrechts”

Volgens de Duitse krant Frankfurter Allgemeine zou Ali David Sonboly, de dader van de schietpartij in München, er extreemrechtse en racistische ideeën op nagehouden hebben. Hij zou zelfs trots geweest zijn op dezelfde dag geboren te zijn als Hitler.

elaw

Frankfurter Allgemeine geeft aan uit betrouwbare bron te hebben vernomen dat Ali David Sonboly een “racist was met een extreemrechts wereldbeeld”. Zo vond hij het “uitstekend” dat hij op 20 april geboren is, want 20 april is ook de geboortedatum van Adolf Hitler. Sonboly zou in het bijzonder een grote haat gekoesterd hebben voor Turken en Arabieren. Zo zou hij tijdens de schietpartij “Verdomde Turken!” geroepen hebben en benadrukte hij dat hij zelf “Duits is en in Duitsland geboren is”. De 18-jarige zoon van een taxichauffeur zou bovendien geloofd hebben dat hij tot het Arische ras behoorde, omdat hij zowel Duitser als Iraniër was. Iran is de bakermat van het Arische ras.

Dat de jongeman vooral buitenlanders gedood heeft, lijkt dus geen toeval te zijn. Er kwamen een Turk, een Hongaar, een Kosovaar, een Griek en twee mensen met Duits-Turkse achtergrond om het leven bij de schietpartij. Verder werden ook twee Duitsers gedood. Onderzoekers bekijken nu de hypothese dat Sonboly het gemunt had op mensen met een migratieachtergrond.

Er werden geen banden gevonden met extreemrechtse groeperingen in München.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer