©  AFP

België bereid om nog eens 100 tot 150 Moria-vluchtelingen over te nemen

België wil 100 tot 150 kwetsbare asielzoekers die zich momenteel in Griekenland bevinden in eigen land hervestigen, om de situatie op het eiland Lesbos weer leefbaar te maken na de brand in het vluchtelingenkamp Moria. Dat heeft minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) bekendgemaakt.

jvh

De Block zat woensdagochtend samen met haar Griekse collega Giorgos Koumoutsakos voor overleg over de Europese asielcrisis. Daar werd overeengekomen dat België 100 tot 150 “kwetsbare asielzoekers, zoals families met kinderen, moeders of alleenstaande vrouwen” zou opnemen. Vorige week stemde ons land er al mee in om twaalf niet-begeleide minderjarigen te laten overkomen.

Na het overleg werd wel benadrukt dat dergelijke ad hoc maatregelen “niet houdbaar zijn op de lange termijn”. “Enkel een globale aanpak op Europees niveau kan een structurele oplossing bieden”, staat te lezen in een gemeenschappelijk persbericht van De Block en Koumoutsakos. “Een duidelijk overzicht van welke inspanning elke lidstaat biedt zou een eerste stap zijn. Griekenland doet veel meer dan verwacht kan worden. België hoort bij de lidstaten die de meeste inspanningen leveren. Elke lidstaat zou eerlijk moeten bijdragen. Als elk land een eerlijk aandeel van de inspanningen zou leveren, zoals België dat doet, dan zouden landen als Griekenland, Malta en Cyprus niet onder zo’n hoge druk staan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER