Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

UGent en UAntwerpen starten academiejaar in code oranje, VUB en KU Leuven kiezen voor geel

Volle auditoria zullen nog niet voor meteen zijn in het hoger onderwijs.Beeld Eric de Mildt

Met de start van het nieuwe academiejaar in het vooruitzicht hebben ook de verschillende Vlaamse universiteiten zich gebogen over hoe hun heropstart zal verlopen. De universiteiten van Gent, Antwerpen en Hasselt starten in code oranje, terwijl de VUB en de KU Leuven opteren voor code geel, al is dat in Brussel enkel voor de eerste week.

en

In principe start het hoger onderwijs binnenkort in code geel, net zoals de rest van het onderwijs. Voor universiteiten betekent dat dat de aula’s voor de helft gevuld mogen zijn. Zowel de UGent, UAntwerpen als de Universiteit van Hassalt kiezen er nu echter zelf voor om in code oranje te starten en dus extra voorzichtig te zijn.

“De voorbije dagen is gebleken dat waakzaamheid ten aanzien van het coronavirus geboden is”, meldt UGent. “Onze universiteit moet en wil haar verantwoordelijkheid nemen door in de mate van het mogelijke de verdere verspreiding ervan te beperken. Daarom zullen de onderwijsactiviteiten aan de UGent vanaf volgende week niet zoals initieel gepland volgens de modaliteiten van code geel maar wel volgens de modaliteiten van code oranje georganiseerd worden.”

Dat houdt onder meer in dat aula’s en leszalen maar voor een vijfde gevuld mogen zijn. Iedereen zal er ook een mondmasker moeten dragen. In kleinere groepen tot maximaal 50 personen mogen leslokalen tot de helft van de capaciteit gevuld worden. Na vier weken zal de UGent de regels herevalueren. Ook de UAntwerpen en de Hasseltse Universiteit nemen dezelfde maatregelen.

KU Leuven en VUB starten in code geel

In tegenstelling tot de universiteiten van Antwerpen, Gent en Hasselt, die het academiejaar in code oranje opstarten, gaat de Vrije Universiteit Brussel (VUB) wel van start in code geel. Al zal dat maar een week duren, want nadien volgt de omschakeling naar code oranje. “Dat is essentieel voor ons pedagogisch project, zeker voor nieuwe studenten”, meldt rector Caroline Pauwels.

De onthaalmomenten die gepland staan op de VUB gaan door zoals dat normaal het geval was. Zo kunnen de studenten, decanen, docenten en het ondersteunend personeel elkaar alvast een eerste keer ontmoeten. Na de eerste lesweek maakt de VUB evenwel de omschakeling naar code oranje. Vanaf 28 september wordt er dan overgeschakeld naar een maximale bezetting van 20 procent in de auditoria.

Ook alle campussen van de KU Leuven, behalve campus Diepenbeek, starten het academiejaar komende maandag in code geel. De universiteit volgt de situatie voor haar 13 campussen op de voet. “Wanneer het nodig zou blijken, kunnen we dan snel schakelen”, zegt rector Luc Sels.

“Het verschil met de situatie in maart is dat er nu heel wat nieuwe studenten starten aan onze universiteit. Zij hebben nog geen ervaring met academisch onderwijs en we willen hen zo goed mogelijk begeleiden”, aldus Sels.

Voor studentenactiviteiten hanteert de KU Leuven wel code oranje: dit betekent dat activiteiten in lokalen van de universiteit slechts kunnen doorgaan met 20 procent bezetting van het lokaal, met een maximum van 50 aanwezigen.

Minister Weyts betreurt eenzijdige beslissingen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) betreurt dat een aantal universiteiten beslist hebben om over te schakelen van code geel naar code oranje, waardoor het aantal studenten op de campussen wordt teruggeschroefd. Hij vreest nu dat er op lokaal niveau een opbod zal ontstaan, omdat sommige burgemeesters minstens even straf uit de hoek zullen willen komen als de rectoren.

Minister Weyts vindt de beslissing jammer voor de studenten, vooral dan voor de eerstejaars, die hun eerste stappen in het hoger onderwijs zetten. “Ik reken er op dat deze universiteiten al het mogelijke doen om die eerstejaars maximaal contactonderwijs aan te bieden. Dit zijn jonge mensen die recht van de middelbare school terechtkomen in een voor hen totaal nieuwe wereld. Het is cruciaal dat zij goed worden opgevangen.”

Hij betreurt dat de universiteiten eenzijdige beslissingen nemen, “net nadat we zo goed hebben samengewerkt met het hele onderwijsveld.” Hij vreest ook voor de gevolgen op lokaal niveau, waar burgemeesters nu in de verleiding kunnen komen om ook in te grijpen “omdat ze minstens even straf zullen willen zijn als deze rectoren”.

De minister herinnert eraan dat het hoger onderwijs eigen kleurcodes heeft met eigen maatregelen. Die zijn strenger dan de maatregelen in het leerplichtonderwijs. “In het lager onderwijs en het secundair onderwijs blijft men voorlopig in code geel. Dankzij een fijnmazige aanpak is het mogelijk om lokaal te kunnen schakelen naar een andere kleurcode, maar dan altijd op basis van de lokale situatie. Je moet leerlingen van een dorpsschool niet straffen omdat er in grote stad ver weg een uitbraak is”, besluit Weyts.