Direct naar artikelinhoud
AchtergrondSexting

Aanbieder BV-beelden was volgens advocaten Stan Van Samang op geld uit

Stan Van Samang.Beeld Joel Hoylaerts / Photo News

Er is wel degelijk geprobeerd geld te vangen met compromitterende beelden van enkele mannelijke BV’s, zo valt op te maken uit het verzoekschrift waarmee de advocaten van Stan Van Samang de juridische strijd aanbinden: ‘Hier zit ergens een Vlaams mechanisme achter.’

en

Op vrijdag 4 september om 1.19 uur wordt de rechtse website ’t Scheldt gecontacteerd door iemand die de inmiddels meer dan bekende BV-beelden aanbiedt: “Heb de filmpjes doorgestuurd gekregen van een vriendin die in de seksindustrie werkt. Het gaat om 2 selfie foto’s en filmpje van Stan van Samang en 4 foto’s en 3 filmpjes van Sean Dhondt.”

Er volgt een omstandige beschrijving van de beelden en een afsluiter die volgens de advocaten van Van Samang op z’n minst grond geeft tot het vermoeden dat dit een momentopname is in een onderhandeling: “Heb nog niets toegezegd, uitgezonden aan derden, maar wel enkele keren een bod gehad. Wat zou u hiervoor willen bieden?”

Betaalsite

De passage staat vermeld in het verzoekschrift waarmee advocaten Patrick Höfströssler, Tom Bauwens en Lies Van Welde een dwangsom van 10.000 euro bekwamen voor al wie “beelden of opnames van de heer Stan Van Samang, ontbloot of waarop hij een expliciete seksuele daad stelt” verspreidt. Voor zover bekend is ’t Scheldt niet op het aanbod ingegaan. Of het aanbod afkomstig is van de zogenaamde Eveline, de alias van de persoon die Van Samang en enkele andere mannelijke BV’s initieel contacteerde, is onduidelijk.

Het eerste contact tussen Van Samang en Eveline dateert van enkele maanden geleden al, toen de zanger werd gecontacteerd via een Instagram-account. “Omdat Instagram geen geschikt medium is om persoonlijke gesprekken te voeren, werd beslist om de gesprekken via de chat-applicatie KIK Messenger verder te zetten”, zo beschrijven de advocaten in het verzoekschrift.

Hun verwachting is dat het bij het Brusselse parket geopende onderzoek hun vermoeden zal bevestigen dat er wel degelijk geld is verdiend met de beelden. Volgens hen was de uiteindelijke massaverspreider de pornosite lpsg.com (waarbij lpsg staat voor large penis support group). Daarop verscheen rond 5 september een subbalkje Belgian celebrities, met daarop de bewuste beelden. Deze link is intussen verdwenen.

Advocaat Patrick Höfströssler: “Men kon vanaf die betalende site de beelden downloaden. In een mum van tijd hebben die beelden zich dan verspreid, sneller dan een virus. Wij vragen ons af: hoe kon dit? Onze cliënt en de andere betrokkenen genieten een zekere bekendheid in Vlaanderen, zeker. Wij kunnen ons niet voorstellen dat het snelle verspreiden van deze beelden spontaan tot stand kwam vanuit pakweg Australië of de Verenigde Staten. Hier zit ergens een Vlaams mechanisme achter en wij hopen dat dat zichtbaar kan worden.”

KIK Messenger

De advocaten zeggen in het midden te houden of Eveline een man is of een vrouw. Voor hen blijkt uit alles dat deze persoon “van bij het begin van de vriendschap te kwader trouw handelde”. Het Instagram-account waarmee Eveline het contact met verzoeker tot stand bracht, is intussen verdwenen. Zijn/haar profiel op KIK blijkt wel nog te bestaan, maar of speurders van de Computer Crime Unit van de federale politie daarmee aan de slag kunnen, valt te betwijfelen. “Het grote verschil tussen Whatsapp en KIK Messenger is de anonimiteit”, zegt Pieterjan Van Leemputten, IT-journalist bij Datanews. “Als je een account wil aanmaken voor Whatsapp, moet je daar een telefoonnummer aan linken. Bij KIK hoeft dat niet. Daar werkt de app via een e-mail account, een gebruikersnaam en een geboortedatum. De persoon achter KIK Messenger kan bijgevolg iemand helemaal anders zijn dan degene voor wie hij of zij zich uitgeeft. Mensen die KIK gebruiken voor zaken die het daglicht schuwen, zijn nauwelijks te identificeren door de politie.”

KIK werd tien jaar geleden ontwikkeld door het Canadese KIK Interactive en werd in 2019 overgenomen. Het is nu in handen van holdingbedrijf MediaLab.