Twee weken school: 638 leerlingen en 86 personeelsleden besmet

Het schooljaar is twee weken bezig, en 638 leerlingen en 86 leden van het onderwijspersoneel hebben positief getest op het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van alle CLB’s, die Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft verzameld en gepubliceerd.

638 leerlingen en 86 personeelsleden. Dat lijkt héél veel, maar Ben Weyts benadrukt dat het eigenlijk nog niet zo dramatisch is. Want die aantallen duiden op amper 0,05 procent van de kinderen, jongeren en volwassenen uit het Vlaams onderwijsveld.

4.278 leerlingen in quarantaine

Volgens de cijfers, die Weyts publiceerde op de website van Onderwijs Vlaanderen, zijn 4.278 leerlingen (0,36 procent van het totaal) en 368 leden van het personeel (0,22 procent) van het Vlaams lager en secundair onderwijs in quarantaine gezet. Die quarantaines zijn preventief, om een besmetting te vermijden.

Antwerpen op kop

Zo’n dertig procent van het aantal besmettingen is in de provincie Antwerpen vastgesteld. Het gaat om in totaal 254 coronabesmettingen, 218 bij leerlingen en 36 bij het onderwijspersoneel. Dat aandeel is redelijk logisch, want de provincie is zeer dicht bevolkt.

Plaats twee is voor Oost-Vlaanderen (23 procent), met in totaal 175 besmettingen. Het gaat om 155 leerlingen en 20 personeelsleden. West-Vlaanderen komt op de derde plaats (18 procent), met 79 besmette leerlingen en 14 besmette volwassenen.

Vlaams-Brabant (90 leerlingen en 3 personeelsleden), Brussel (55 leerlingen en 5 personeelsleden) en Limburg (41 leerlingen en 8 personeelsleden) vullen het lijstje verder aan. Die provincies tellen respectievelijk 16, 10 en 3 procent van het totale aantal besmettingen.

Twee weken

Aangezien het virus een incubatieperiode van twee weken heeft, is de kans heel groot dat het grootste deel van die besmettingen buiten de schoolmuren is opgelopen. Binnen twee weken stellen Ben Weyts en de CLB’s opnieuw cijfers op.