Alle partijvoorzitters testen negatief op Covid-19 en gaan fysieke onderhandelingen ‘snel’ hervatten

Het leek erop dat de regeringsonderhandelingen nog meer vertraging gingen oplopen nadat preformateur Lachaert besmet bleek met het coronavirus. Maar de Open Vld-voorzitter en zijn collega Conner Rousseau (SP.A) kondigden vanavond op Twitter aan dat zij en alle andere partijvoorzitters een tweede keer negatief getest hebben. Dat betekent dat de ‘fysieke’ onderhandelingen weldra kunnen verdergezet worden.

Het was op 8 september dat Lachaert positief testte. Als preformateur had hij nauw contact gehad met de onderhandelaars van de Vivaldi-coalitie (socialisten, liberalen, groenen en CD&V). De vrees bestond dus dat de regeringsvorming nog meer vertraging zou oplopen, wat de ons land kan missen als kiespijn.

Na de aankondiging van Egbert Lachaert werden de gesprekken afgelast tot 18 september. Online werd er wel verder gewerkt. Dat betekende waarbij ook de minderheidsregering-Wilmès werd verlengd tot 1 oktober.

Nu blijkt dat alle partijvoorzitters virusvrij zijn, stellen de preformateurs voor om de fysieke onderhandelingen te hervatten: ’De tweede tests zijn allemaal negatief. Samen met mijn verbeterde gezondheidstoestand en einde isolatie betekent dit dat de fysieke gesprekken over een formatie binnenkort kunnen hernomen worden’, zegt Egbert Lachaert op Twitter.

Conner Rousseau kondigde ondertussen aan dat de partijvoorzitters ‘snel weer rond de tafel kunnen’ met het oog op een federale regering tegen 1 oktober.

Meer