Superrijken doen aandelen van de hand nu beurskoersen blijven stijgen

Een aantal van ’s werelds rijkste mensen hebben sinds begin augustus voor meer dan 3 miljard dollar aandelen verkocht. Ze profiteerden van corrigerende beurskoersen om hun portefeuilles verder te diversifiëren.

Zo verkocht Heinz Hermann Thiele voor 1,2 miljard dollar aandelen in Knorr-Bremse. Dat is de Duitse producent van remsystemen waaraan hij zijn fortuin dankt. Medestichters Pieter van der Does (foto boven) en Arnout Schuijff maakten deel uit van een groep toplui die voor 821 miljoen dollar aandelen van hun betaalplatform Adyen van de hand deden. Het trio geeft aan het geld, dat ze met de verkoop ophalen, voor andere investeringen te willen gebruiken. Op die manier willen ze het ‘single-stock risico’ reduceren.

In de week die eindigde op 11 september verkochten ‘insiders’ voor 473 miljoen dollar aandelen. Dat terwijl ze amper 9,5 miljoen dollar aan nieuwe aankopen besteedden, blijkt uit berekeningen van het persagentschap Bloomberg.

Deze superrijken reageren zo op de toenemende volatiliteit op de aandelenmarkten. De beurskoersen zijn de voorbije maanden aanzienlijk gestegen, ongeacht de achterliggende waarde van de aandelen.

‘Single stock-fortuinen’

Vele miljardairs hebben hun fortuin voornamelijk in hun eigen onderneming zitten. Amazonbaas Jeff Bezos, wiens fortuin op 186 miljard dollar wordt geschat, heeft 172 miljard daarvan in aandelen Amazon steken. Mark Zuckerbergs fortuin van 103 miljard dollar bestaat bijna volledig uit aandelen Facebook. Zelfs Amancio Ortega, de eigenaar van de retailholding Inditex, waartoe ketens als Zara en Massimo Dutti behoren, heeft het gros van zijn fortuin in aandelen Inditex zitten. Hij staat daarnaast ook aan het hoofd van een vastgoedimperium waarvan de waarde op 17 miljard dollar wordt geschat.

Vorige maand raakte bekend dat Tiger21, een investeringscollectief van 800 leden, die elk meer dan 100 miljoen dollar bezitten, zijn cashreserves had uitgebreid. Die club beheert voor 80 miljard dollar aan activa. De voorbije 3 maanden heeft 64 procent van de leden zijn cashreserves uitgebreid. Hielden ze het voorbije kwartaal nog 12 procent van hun portfolio in cash aan, dan is dat vandaag gestegen tot 19 procent. De reden om meer cash te verzamelen is de onzekerheid op middellange termijn rond de coronapandemie. Maar ook de lage rentevoeten en de Amerikaanse presidentsverkiezingen spelen een rol.

Meer