Alstom krijgt korting op overname treindivisie Bombardier

De Franse treinbouwer Alstom zal voor de overname van zijn Canadese sectorgenoot Bombardier Transportation uiteindelijk minder betalen dan oorspronkelijk was overeengekomen. Dat is het gevolg van nieuwe onderhandelingen tussen beide partijen, nadat Bombardier te kennen had gegeven onder de invloed van de coronacrisis minder goede prestaties te hebben geleverd dan vooraf was gehoopt.

De fusie zou in het eerste kwartaal van volgend jaar worden afgerond.

Concurrentie

Alstom maakte begin dit jaar bekend de treindivisie van het Canadese concern Bombardier te willen overnemen. Daarbij was gewag gemaakt van een overnameprijs tussen 5,8 miljard euro en 6,5 miljard euro. De Europese Commissie vreesde echter dat de concurrentie in het gedrang zou kunnen komen.

Er werd dan ook aangegeven dat een aantal activiteiten zouden moeten worden afgestoten. Daardoor dienden Alstom en Bombardier nieuwe onderhandelingen op te starten om de overnameplannen aan te passen. Die gesprekken hebben nu een nieuw akkoord bereikt.

Daarbij kon Alstom ook een lagere overnameprijs bedingen. Er is nu sprake van een bedrag tussen 5,5 miljard euro en 5,9 miljard euro. Het Franse concern rekent er echter op dat die prijs door toekomstige aanpassingen nog verder tot 5,3 miljard euro zal kunnen worden teruggebracht.

Synergieën

Door de overname wordt Alstom, onder meer bekend van de Franse hogesnelheidstreinen, één van de grootste treinconstructeurs van de wereld. Alleen China Railway Construction Corporation (CRCC) haalt een grotere omzet dan Alstom. Het Franse concern zegt verder door de overname op termijn voor 400 miljoen euro aan jaarlijkse synergieën te kunnen realiseren.

De fusie leidt er ook toe dat de Canadese investeerder Caisse de Dépôt et Placement du Québec (CDPQ) zijn intrede in het kapitaal van Alstom maakt. Het Canadese fonds had in Bombardier een belang van ongeveer 30 procent en zal door de operatie ongeveer 18 procent van de aandelen van Alstom in handen krijgen.

Alstom en Bombardier hebben beide activiteiten in België. Alstom is in Charleroi en Brussel actief met twee competentiecentra en meer dan duizend werknemers. Bombardier heeft anderzijds een fabriek in Brugge. De Canadese groep wil zich in de toekomst meer op de bouw van vliegtuigen toeleggen.

Meer