Direct naar artikelinhoud
CoronacrisisReizen

Populaire citytrips kleuren rood

Wie naar Amsterdam of Rotterdam wil reizen, zal daar een verplichte quarantaine moeten bijrekenen.Beeld ANP

Een reeks populaire vakantiebestemmingen worden vanaf morgen 16 uur rode zones. Onder meer in Nederland is de situatie zorgwekkend, nu het aantal besmettingen er naar recordhoogtes klimt. Amsterdam wordt dus een rode zone. Maar ook de Oostenrijkse hoofdstad Wenen is voortaan te vermijden, net als het Hongaarse Boedapest.

Wie een tripje naar Amsterdam of Rotterdam wil maken, zal daar vanaf morgen ook een verplichte quarantaine moeten bijrekenen. De FOD Buitenlandse Zaken kleurt de provincies Noord- en Zuid-Holland helemaal rood. De beslissing komt er omwille van het oplopende aantal coronabesmettingen bij onze noorderburen.

Woensdagochtend noteerde Nederland 1.546 nieuwe infecties, het hoogste dagaantal tot nog toe. Over een hele week kwamen er zo’n 8.600 bevestigde besmettingen bij. In Rotterdam en de hoofdstad Amsterdam werden de voorbije dagen eveneens recordcijfers opgetekend. De cijfers zijn weliswaar niet te vergelijken met de eerste fase van de pandemie, toen veel minder getest werd. Net als in ons land situeert het gros van de besmettingen in Nederland zich bij jongere leeftijdsgroepen. Iets minder dan de helft is 20 tot 40 jaar oud. Vooral in steden met veel studenten lopen de besmettingen flink op. 

Volgens de planning zou er in Nederland volgende week dinsdag overlegd worden met de zwaarst getroffen regio’s over bijkomende, gerichte maatregelen die een landelijke lockdown moeten voorkomen. Door de onrustwekkende cijfers is dat overleg vervroegd. De bedoeling is om vrijdag extra maatregelen aan te kondigen.

Volgens de Volkskrant wordt er gedacht aan sensibiliseringscampagnes en beperkingen op hoeveel mensen samen mogen komen. Ook de horeca kan zich opmaken voor een verstrenging. Mogelijk moeten café’s en restaurants toe om middernacht. Er ligt ook een scenario op tafel waarbij vanaf middernacht niemand meer binnen mag, maar het café nog niet meteen de klanten buiten moet werken. Maar de vrees bestaat ook dat zulke ingrepen een averechts effect zullen hebben, zeker aan het begin van het academiejaar. Als studenten niet meer op café kunnen, komen ze wellicht samen op een (klein) studentenkot. Daar is het risico op besmetting mogelijk net hoger.

Niet alleen Amsterdam en Rotterdam, ook een reeks andere populaire vakantiebestemmingen worden vanaf morgen rood ingekleurd, zoals de Oostenrijkse hoofdstad Wenen en de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Praag kreeg al eerder de hoogste risico-inschatting mee. Dat betekent dat wie er 48 uur of langer verblijft, zich na terugkeer moet laten testen en zich thuis moet afzonderen. 

Ook Belgen die uit een oranje zone terugkomen, zullen binnenkort mogelijk in quarantaine moeten. Tot nog toe was dat niet het geval: na een verblijf in een oranje zone waren een test en quarantaine enkel aanbevolen. Of iemand in afzondering moet, zal voortaan afhangen van hoe die persoon zijn dagen gevuld heeft op reis. Wie enkel op rustige of afgelegen plaatsen kwam, liep immers minder gevaar op infectie dan iemand die elke nacht ging clubben. Die eersten zullen daarom de kleurcode oranje-groen krijgen, die laatste kleuren oranje-rood en krijgen per sms een code waarmee ze zich kunnen laten testen.

Om het risico op besmetting juist in te kunnen schatten, zal Buitenlandse Zaken het Passenger Locator Form aanpassen, de vragenlijst die terugkeerders moeten invullen. Wie terugkeert uit een oranje zone, zal extra vragen moeten beantwoorden.

Die strategie werpt meteen vragen op over de haalbaarheid van de maatregel. Heel wat Belgen weigerden sowieso al het Passenger Locator Form in te vullen, of vulden het formulier niet helemaal waarheidsgetrouw in. Wie dat wel deed en verplicht in quarantaine moest, hield zich daar ook niet altijd aan. Controle was er immers amper. En die controle zal al helemaal afwezig zijn wanneer mensen moeten aangeven wat ze allemaal gedaan hebben op reis. Wie geen zin heeft in een test of quarantaine, kan gewoon invullen dat hij enkel eenzame wandeling in de wilde natuur heeft gedaan. Alles hangt dus af van hoe eerlijk iemand is.