Interconnector tussen Belgische en Duitse elektriciteitsnetten is klaar

In november zullen de Belgische en Duitse elektriciteitsnetten door de Aachen Liège Electricity Grid Overlay (Alegro) definitief met elkaar kunnen worden verbonden. Dat heeft Chris Peeters, topman van de Belgische netbeheerder Elia, gemeld. Peeters wees er daarbij op dat nu ook de laatste traject van de verbinding tussen de twee landen is afgewerkt.

Er worden nu nog een aantal ultieme technische tests uitgevoerd, waarna de interconnector definitief in gebruik zal kunnen worden genomen.

Europees

Het Alegro-project, dat een investering van 500 miljoen euro vergde, vormt volgens Elia een essentiële schakel van de ambities om een geïntegreerd Europees netwerk uit te bouwen. Voor de realisatie van de interconnector zette Elia een samenwerking op met de Duitse netbeheerder Amprion.

De interconnector moet een afstand van negentig kilometer overbruggen. Op Belgisch grondgebied moest een traject van 49 kilometer worden aangelegd tussen Lixhe en Eynatten.

De interconnector zorgt voor de koppeling tussen het Belgische en het Duitse elektriciteitsnet. Door de verbinding is het mogelijk om één gigawatt extra elektriciteit uit te wisselen. Dat volume komt overeen met het elektriciteitsverbruik van een stad met één miljoen inwoners.

Eén van de grote uitdagingen bij de bouw van de interconnector was de passage onder de Maas. Daarbij werd onder de tunnel een microtunnel van 700 meter aangelegd.

Door de interconnector wordt het mogelijk om tussen België en Duitsland elektriciteit uit te wisselen. Op die manier kan een grotere leveringsgarantie worden geboden. Bij problemen of tekorten kan immers op leveringen uit het buurland worden gerekend.

Op die manier kunnen dreigende blackouts worden vermeden. Door de realisatie van de interconnector is het volgens Elia ook mogelijk om verschillende bronnen van hernieuwbare energie in het netwerk te integreren. Ook voor de consument worden prijsvoordelen in het vooruitzicht gesteld.

Wallonië

Willy Borsus, Waals minister van ruimtelijke ordening, benadrukte bij de oplevering van het laatste traject dat de interconnector bovendien de vestiging van bedrijven op Waals grondgebied zal vergemakkelijken. ‘Energie is voor investeerders één van de grote aandachtspunten,’ aldus minister Borsus. ‘Dat geldt zeker voor bedrijven die energie-intensieve activiteiten hebben.’

Ook Chris Peeters betoogde dat Wallonië door de introductie van de interconnector een aantrekkelijker gebied kan worden. ‘Er zal immers een betrouwbare elektriciteitsvoorziening kunnen worden geboden,’ aldus de topman van Elia. ‘Bovendien biedt de verbinding aan het bedrijfsleven gemakkelijker toegang tot hernieuwbare energie. Het Duitse aanbod bestaat immers voor 40 procent uit hernieuwbare energie.’

Meer