Direct naar artikelinhoud
AchtergrondJongeren

Alle regels gevolgd, maar toch besmet in Portugal: ‘We snappen er niets van’

Vooral jongeren die reisden met de reisorganisatie Summer Bash Jongerenreizen raakten besmet.Beeld rv

Ze is een keertje gaan surfen, maakte een ritje met de scooter en tijdens elke wandeling ging het mondmasker op. Vier keer ging ze met de vriendinnen uit eten, maar alle coronaregels werden netjes gevolgd. En toch bracht Liesbet (18) uit Waregem net als intussen 76 andere Vlaamse jongeren het virus mee uit de Portugese feestlocatie Albufeira. ‘Wij snappen er niets van’, getuigt ze.

Met 41 zijn ze al, jongeren die via reisorganisatie Summer Bash jongerenreizen naar het Portugese Albufeira reisden en besmet met corona zijn teruggekeerd. Zowat de helft komt uit West-Vlaanderen. Er reisden ook heel wat West-Vlaamse jongeren op eigen houtje naar Albufeira op vakantie. West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé heeft nu al weet van in totaal 77 jongeren die er in Albufeira corona opliepen, vooral uit het Tieltse en Waregemse. Het kan bijna niet anders dan dat die jongeren daar tijdens hevige feestjes de coronaregels volledig aan hun laars hebben gelapt, toch? “Niets van”, zegt Liesbet (18), die besmet raakte. Zij getuigt onder een schuilnaam.

Het meisje uit Waregem is een van de jongeren die via Summer Bash jongerenreizen naar het Portugese Albufeira trokken. “In december vorig jaar al hebben we onze vakantie geboekt: een verblijf van een week in een privéhuisje, samen met tien vriendinnen. We zaten samen op school in het middelbaar en wilden onze humaniora samen afsluiten met dit reisje. Het was de voorbije maanden uiteraard bang afwachten of het zou kunnen doorgaan, maar aangezien de regio daar groen bleef, zijn we op 3 september zonder zorgen vertrokken”, vertelt ze.

De tien vriendinnen reden met drie auto’s naar de luchthaven, om enkele uren later samen te landen in het Portugese Faro. “Daar hebben we ter plaatse heel kort iemand ontmoet van Summer Bash, die ons daar stond op te wachten, maar voor de rest zijn we met niemand van Summer Bash en met geen enkele andere jongere die via hen reisde, in contact gekomen.”

Toilet

Wie denkt dat de vriendengroep de pannen van het dak heeft gefeest tijdens het weekje daar, is verkeerd. “Wij zijn de hele week grotendeels met onze vriendengroep in ons eigen huisje gebleven, en als we buiten kwamen, was dat telkens gewoon met ons eigen groepje. Uitgaan hebben we niet gedaan, we zijn amper 4 keer gaan uiteten. En dat was net zoals hier: je moet er meteen aan een tafel gaan zitten. Rondlopen of rechtstaan mag enkel als je naar het toilet moet.”

De mama van Liesbet mengt zich in het gesprek. “Ik heb de foto’s gezien, het was echt een hele rustige vakantie. Ze zijn gaan surfen, en eens gaan rijden met de scooter, maar dat was telkens enkel met hun eigen groepje. Tijdens een wandeling droegen ze zelfs hun mondmasker, zag ik op de foto’s. Het is eigenlijk niet te begrijpen dat ze daar corona hebben opgelopen.”

Liesbet voelde zich ook niet ziek. “Vlak voor we naar huis terug keerden, kregen we bericht dat een coördinator van Summer Bash besmet was. Om die reden, maar vooral omdat de regio waar we verbleven intussen oranje was gekleurd, hebben we ons alle tien laten testen. Vier van ons bleken positief. Ik snap ook niet waarom het net wij vier zijn. Het is niet dat dat net de meisjes zijn met wie ik het nauwst contact heb gehad. We sliepen niet op dezelfde kamer en reden niet in dezelfde wagen terug naar huis.”

Afzondering

In afwachting van de resultaten zijn de tien meisjes allemaal thuis gebleven. “Uiteraard ben ik, net als de drie andere vriendinnen die besmet zijn, nog langer in afzondering thuis. We zijn erg voorzichtig geweest, normaal hebben we niemand anders aangestoken. Mijn ouders bijvoorbeeld zijn allebei negatief getest.”

Liesbet heeft niets verkeerds gedaan, maar wil niet herkenbaar getuigen. “Ik vind het heel jammer dat ik mijn eerste week van mijn hogere opleiding al heb moeten missen” “We willen niet dat ze daar meteen al slecht start”, zegt haar mama. “Ik weet dat ze daar niets tegen de regels hebben gedaan, maar ik wil niet dat er negatieve reacties komen van elders.”