Direct naar artikelinhoud
InterviewTechmag

De ‘Dansaertvlamingen’-generatie: ‘We vinden altijd een manier om een ander zich slecht te laten voelen’

De ‘Dansaertvlamingen’-generatie: ‘We vinden altijd een manier om een ander zich slecht te laten voelen’
Beeld VRT

Het zijn hoogdagen voor Dansaertvlamingen, het parodieaccount dat de hippe vogels van onze generatie schromeloos fileert. Bezielster Sara Leemans beroept daarvoor op satire, maar vertelt in Techmag dat ze zich zorgen maakt over de toekomst van onze generatie.

In enkele weken tijd haalde Dansaertvlamingen bijna 20.000 volgers op Twitter. Voor wie het allemaal maar van de zijlijn heeft gevolgd: een Dansaertvlaming is een hippe Vlaming die in een bepaalde wijk van Brussel woont. Maar voor Sara Leemans (29) zijn de clichés die bij deze hipsters uit onze hoofdstad horen, van toepassing op millennials over het hele land.

Hoewel het concept luchtig en humoristisch is, maakt Leemans zich tegelijk zorgen om haar generatie. “Gen Y’ers zijn de eersten die alles wat ze doen documenteren”, vertelt Leemans. “Op sociale media lijkt alles bovendien rooskleurig, wat ons geluk niet bepaald in de hand werkt. Als klap op de vuurpijl hebben we alsmaar meer een oordeel klaar over de andere. Op een bepaalde leeftijd moet je toch al een woning hebben aangekocht, want huren is zogezegd weggegooid geld. We vinden altijd een manier om een ander zich slecht te laten voelen, en dat baart me zorgen.”

Leemans maakt wel de kanttekening dat de somberheid over de toekomst zowat elke generatie typeert. “Alleen komt daar in dit tijdperk een nieuwe dimensie bij kijken: desinformatie en gebrek aan actie. Onze maatschappij wordt steeds meer onderverdeeld in twee kampen. Ik geloof dat de media dringend moeten nadenken over de rol die ze daarin spelen. Ze onderschatten in elk geval de invloed die ze hebben op de creatie van rolmodellen”, vertelt Leemans.

Zelf probeert ze dat in haar werk alvast te doen. Dan niet zozeer met haar project Dansaertvlamingen, maar wel als redacteur voor media- en productiehuizen. “In de programma’s zie je nog altijd te weinig diversiteit, en ik hoop daar in de toekomst alvast een lans voor te breken”, aldus Leemans nog.

Het volledige gesprek is te bekijken op het YouTube-kanaal en de podcast van Techmag.