Stakingsaanzegging bij De Lijn om privatisering van bepaalde activiteiten: “Doen er alles aan om dat vermijden”

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De vakbonden bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn hebben een stakingsaanzegging ingediend. Ze protesteren tegen de privatisering van activiteiten, zoals de belbuscentrale en het leerlingenvervoer, en het afstoten van personeel. De Lijn laat weten “er alles aan te doen” om voorgaande te vermijden. Er zijn acties mogelijk vanaf 9 oktober.

adm
Bron: BELGA

“Wij eisen tegen het paritair comité van 6 oktober een ondubbelzinnige cao met werkzekerheid voor al het personeel van De Lijn”, zo staat in de aanzegging. “De Lijn doet er alles aan om de overheidsopdracht rond de Mobiliteitscentrale binnen te halen”, klinkt het in een reactie. “Op die manier kunnen wij het personeel de nodige garanties bieden.”

Waar gaat dit over?

De Vlaamse overheid besliste eerder dat de uitbater van de Mobiliteitscentrale, met onder meer de belbus en het leerlingenvervoer, onafhankelijk moet zijn tegenover De Lijn. Daardoor moeten zeker vijftig werknemers van De Lijn verplicht overstappen naar het privébedrijf dat de overheidsopdracht binnenhaalt. “Elke garantie op het vlak van werkzekerheid valt hierdoor weg”, klinkt het bij Rita Coecke, secretaris van de socialistische vakbond ACOD. “Als die personeelsleden beslissen om niet in het verhaal mee te stappen, moeten ze bovendien nog eens een verbrekingsvergoeding betalen. Dat is onaanvaardbaar.”

De vakbonden ACOD, ACV en ACLVB hebben daarom een stakingsaanzegging ingediend bij De Lijn. Ze eisen dat er tegen het paritair comité van 6 oktober een ondubbelzinnige cao met werkzekerheid voor het personeel van De Lijn kan worden voorgelegd. Als er geen garanties komen, plannen de vakbonden een stakingsactie op vrijdag 9 oktober.

De Lijn benadrukt dat het alles in het werk stelt om de overheidsopdracht rond de Mobiliteitscentrale zelf binnen te halen. “We hebben samen met Siemens en In2Com een onafhankelijke dochteronderneming opgericht en ons kandidaat gesteld voor de opdracht rond de Mobiliteitscentrale. We zijn dan ook één van de vijf overgebleven kandidaten”, klinkt het bij woordvoerster Karen Van der Sype. “Als we de opdracht binnenhalen, nemen wij de vijftig werknemers over met behoud van rechten. Als het niet lukt, dan streven we naar een correcte toepassing van cao 32 bis, die erin voorziet dat de rechten van de medewerkers gewaarborgd blijven na overname.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen