National Geographic-fotograaf Paul Nicklen filmde in 2017 hoe een uitgehongerde ijsbeer in Canada zichzelf op drie poten voortsleepte, op zoek naar uitstel van de naderende dood.
Volledig scherm
National Geographic-fotograaf Paul Nicklen filmde in 2017 hoe een uitgehongerde ijsbeer in Canada zichzelf op drie poten voortsleepte, op zoek naar uitstel van de naderende dood. © Paul Nicklen

Noordpool te warm om nog arctisch genoemd te worden: “Snelheid van veranderingen is opmerkelijk”

Het woord ‘arctisch’ is zo langzamerhand aan een herdefiniëring toe. De omstandigheden in het gebied rond de Noordpool veranderen zo snel, dat het eens bevroren landschap nu een nieuw klimaatregime lijkt in te gaan, waarin niets voorspelbaar is.

11 reacties

  • Pieter De Ruyter

    4 jaar geleden
    Ondertussen naderen we oktober en is het warmer dan in de zomers van mijn kindertijd.
  • Jacqueline Sels

    4 jaar geleden
    Bart W, een evolutie gaat traag en dat kan je hier niet zeggen. Nog nooit veranderde het klimaat zo snel. En dat is inderdaad door ons toedoen. Hoe kan je dat nu ontkennen tegen alle wetenschappelijke bewijzen in?
  • Walter Van de Reck

    4 jaar geleden
    Het begint te dagen, en zoals we weten zullen de consequenties door iedereen worden gedragen. Massa hysterie, exodus , oogsten die mislukken, hongersnood , stormen, branden, maar kom zolang we maar op de beurs een goeie beurt maken ,geen probleem.
  • Chris Michiels

    4 jaar geleden
    En ondertussen gaat het feesten door zoals destijds op de Titanic. Gelukkig ben ik 70 jaar en zal ik er niet meer zijn wanneer het schip zinkt.
  • Bart Wierinckx

    4 jaar geleden
    Het is een klimaatsevolutie, geen klimaatsverandering. Dit heeft zich al honderde keren voorgedaan. Maar wij zijn de vervuilers!