Snelle productontwikkeling met 3D-printing

Geschreven met input van Twenty Four Webvertising.

Nieuwe ideeën ontstaan soms zomaar. Maar niet het idee alleen, ook de weg daarna is veelzeggend bij het aanslaan van een product. Bij een nieuw idee is het namelijk essentieel om dit nieuwe product zo snel mogelijk op de markt te brengen. Het liefst voordat een concurrent hetzelfde bedenkt. 

Of je nu zzp’er bent of binnen een groot concern werkt, nieuwe ideeën vragen aandacht en tijd. Tijd die er tegelijk eigenlijk niet is. Je product als eerste op de markt brengen is belangrijk. Maar gehaast werk kan leiden tot fouten of producten die niet goed aansluiten bij de verwachting van klanten. Een prototype maken, testen en bijstellen is dus een vereiste. Met een 3D-printer kan je op een snelle en ook betaalbare manier testen. Je kan de designs in tussentijds aanpassen zonder hoge kosten en je kan je product finetunen in uren in plaats van weken. 

Kiezen voor 3D-printing

3D-printen, of 3D-printing, Additive Manufacturing, Rapid Prototyping of Rapid Manufacturing zoals het ook wel genoemd wordt, is dus een snelle productietechniek. Dat komt doordat een 3D-printer een digitaal bestand via een code direct omzet naar een echt en tastbaar product. De software zet het ontwerp, ook wel de blauwdruk genoemd, om tot een manier om het product laagje voor laagje te printen. Is deze techniek alleen weggelegd voor de industrie? Nee, ook als klein bedrijf of zzp’er is het mogelijk om die techniek toe te passen. Bij 3d printen Eindhoven en 3d printen Amsterdam bijvoorbeeld, kun je snel zelf een offerte maken, materialen kiezen en berekenen wat de kosten worden. 

Materialen

Binnen 3D-printing kunnen dus ook diverse materialen gekozen worden. Denk aan verschillende kunststoffen en een verscheidenheid aan metalen. Daardoor biedt 3D-printing een scala aan mogelijkheden. Daarnaast omvat het 3D-printpallet ook heel speciale materialen. En niet onbelangrijk: de 3D-geprinte onderdelen kunnen tegen hitte, een hoge sterkte of rigiditeit hebben en zelfs biocompatibel zijn waardoor ook het printen van composieten mogelijk is in deze productievorm. De materialen kunnen verder worden gevuld met metaal-, keramiek-, hout- of koolstofdeeltjes of dus, zoals bij composieten, worden versterkt met koolstofvezels.

Diverse voordelen

Maar er zijn nog meer voordelen. Zo is er een betere besluitvorming doordat een 3D-print een reeks concepten kan hebben waardoor je in een vroeg ontwerpstadium het beste ontwerp kan kiezen. Daarnaast kan je door het 3D-printen van een basismodel eenvoudiger de vorm, grootte en onderlinge verhoudingen beoordelen. Ook het testen van de prototypes in reële condities en het controleren van de functionaliteit, pasvorm en maakbaarheid van je ontwerpen is daardoor mogelijk. En ook niet onbelangrijk, het uiterlijk van het ontwerp kan nu direct worden beoordeeld door ontwerpers, fabrikanten en/of klanten.

Snelheid

Niet alleen de diversiteit aan materialen is dus belangrijk, maar bij prototyping spelen snelheid en kosten ook een grote rol. Eén van die kosten zijn de opstartkosten. Die spelen, samen met de snelheid, de hoofdfactor en zijn daarmee de voornaamste reden om bij prototyping te kiezen voor 3D-printen. Producten die met andere traditionele technieken wel meer dan acht maanden nodig zouden hebben om te worden ontwikkeld tot een prototype, kunnen met 3D-printing in slechts acht tot tien weken klaar zijn. Dat maakt van het printen een productietechnologie waarmee concurreren in de markt eenvoudiger wordt. Moet bij traditionele productie voor elk onderdeel een aparte matrijs worden gemaakt, is bij  3D-printing alleen een ontwerp van belang. Dat betekent dat de kosten van onderdelen alleen maar bestaan uit materiaal, productietijd en eventuele nabewerking.