Zelfvarend schip kan alleen de Atlantische Oceaan op

Donderdag vaart het MAS, het Mayflower Autonomous Ship, uit. Het onderzoeksvaartuig kan de meeste omstandigheden zelfstandig aan en heeft een hippe robot-octopus aan boord om hem daarmee te helpen.

Een volledig zelfvarend schip: het MAS is vandaag vertrokken uit de haven van Plymouth. Daar werd het na twee jaar onderzoek en gegevens voeden, gedropt door de onderzoekers die de data die MAS verzamelt, zullen bekijken.

Zelf varen

Het MAS kan de Atlantische Oceaan helemaal zelf aan, en zal er een aantal belangrijke dingen onderzoeken, zoals de opwarming van de aarde, microplastiek en zeezoogdieren.

De kapitein van het MAS is een AI, ontwikkeld door ProMare en IBM. Hij kan voelen, denken en beslissingen maken op zee zonder een menselijke kapitein aan het roer. Het is ook een trimaran, wat hem zo stabiel mogelijk moet maken. Het MAS ‘kan de horizon scannen en gevaren zien, geïnformeerde beslissingen maken gebaseerd op een continue influx van data. Het is meer een moderne bank dan een 17de eeuws schip’, zegt Andy Stanford-Clark, de technische topman bij IBM Ierland en Groot-Brittannië. ‘Dit schip moet de meest uitdagende omstandigheden aankunnen. Het is een microkosmos.’

https://www.youtube.com/watch?v=n8wPUCPX6ss&feature=youtu.be

Een zelfvarend schip vraagt natuurlijk een heel andere architectuur als een bemand. Er moest geen mes, geen keuken of dergelijke voorzien worden, enkel de toestellen om het schip te laten varen en de onderzoeksapparatuur natuurlijk.

En dan is er natuurlijk nog de chatbot Artie. Die moet ons, normale stervelingen, toestaan om te kijken wat MAS allemaal aan het doen is. Het zevenpotige octopusje beantwoordt alle vragen. Toegegeven, het is een erg schattige toevoeging.

Meer