Tech en miscommunicatie over vaccin duwen Wall Street in het rood

Tech zit opnieuw in het defensief op de Amerikaanse beurzen. De techbeurs Nasdaq opent de dag bijna 2 procent lager. Ook toeristische aandelen gaan onderuit na verwarrende communicatie over vaccinleveringen.

Amerikaans president Donald Trump zei woensdagavond dat er al in oktober een vaccin zou kunnen verdeeld worden over de Amerikaanse staten. Daarmee sprak hij echter de gezondheidsorganisatie CDC tegen, die eerder die dag had gezegd dat het nog zes tot negen maanden kan duren voor alle vaccins verdeeld kunnen worden.

Beleggers raakten daardoor in de war en sturen uit veiligheid aandelen die kunnen profiteren van een vaccin omlaag. De cruise-uitbater Carnival gaat 2,2 procent lager, hotelreus MGM doet er 3,3 procent af en luchtvaartmaatschappijen vliegen tot 2 procent lager.

Snowflake onderuit

Maar ook tech moet het alweer ontgelden. Enkele dagen geleden boekten de techaandelen weer mooie winsten na een massale uitverkoop in het begin van de maand. Maar woensdagavond ging het opnieuw omlaag en ook donderdag gaat tech in de rode cijfers. Apple gaat 1,5 procent in het rood, Netflix verliest 1,8 procent, Microsoft houdt het bij een verlies van 0,8 procent en Google-moeder Alphabet doet er 1,4 procent af.

Ook de dataspecialist Snowflake, die woensdag bij zijn beursdebuut nog 130 procent hoger schoot, gaat 8,6 procent onderuit.

Stimulus

Woensdagavond bevestigde de Amerikaanse centrale bank Fed dat ze de nulrente zal aanhouden tot minimum 2023 en tot er opnieuw maximale werkgelegenheid is gecreëerd. Beleggers waren echter niet onder de indruk en stuurden de beurzen toch lager.

Ook raken de Republikeinen en Democraten het maar niet eens over een tweede stimuluspakket om de coronacrisis te ontmijnen. Dat dit alsnog gebeurt vóór de verkiezingen van 3 november, lijkt steeds onwaarschijnlijker en dat weegt op de markten.

Meer