Direct naar artikelinhoud
LiveblogVerkiezingen Amerika

Live - Verkiezingen Amerika. ‘Regering-Trump houdt felicitaties van wereldleiders aan Biden tegen’

Live - Verkiezingen Amerika. ‘Regering-Trump houdt felicitaties van wereldleiders aan Biden tegen’
Beeld REUTERS

Joe Biden (77) wordt de 46ste president van de Verenigde Staten. Maar Donald Trump lijkt zich daar vooralsnog niet bij neer te leggen. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws
• Overzicht: de uitslagen van de Amerikaanse verkiezingen in kaart

Live

  1. CNN: 'Biden krijgt gelukwensen van buitenlandse leiders niet'

    Een stapel berichten met gelukwensen van buitenlandse leiders aan de verkozen president Joe Biden wordt geblokkeerd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De regering-Trump verhindert Biden namelijk toegang te krijgen tot die berichten, volgens ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.

    Traditioneel ondersteunt het ministerie van Buitenlandse Zaken alle communicatie voor de verkozen president, en daarom hebben veel landen in het weekend berichten naar dat adres gestuurd. Maar nu Biden van de Trump-regering geen toegang krijgt tot middelen van het State Department (Buitenlandse Zaken), omdat president Donald Trump weigert de overwinning van Biden te accepteren, zijn tientallen inkomende berichten niet doorgestuurd naar de nieuwverkozen president.

    Bidens team staat wel rechtstreeks in contact met buitenlandse regeringen zonder tussenkomst van het ministerie van Buitenlandse Zaken, en hij heeft al verschillende gesprekken gevoerd met leiders, onder wie de Duitse kanselier Angela Merkel en de Canadese premier Justin Trudeau. Maar ze opereren zonder de logistieke en vertaalondersteuning die het operatiecentrum van het State Department biedt.

    Vorige dinsdag nog weigerde Trumps minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo om de overwinning van Biden te erkennen. Hij zei dat "er een soepele overgang zal zijn naar een tweede Trump-regering." 

  2. De 'bijltjesdag' van Donald Trump

    De onvrede groeit onder zowel Democraten als Republikeinen over de ‘bijltjesdag’ die president Trump begonnen is. Een dag nadat defensieminister Mark Esper de laan werd uitgestuurd, stapten drie hoge Pentagon-functionarissen op. Republikeinen proberen te voorkomen dat hij nu de CIA-baas ontslaat.

    Lees meer.

    Beeld AFP
  3. Trump blijft boos tweeten, Biden maakt werk van nieuwe staf

    Terwijl de zittende president Donald Trump doortwittert over vermeende verkiezingsfraude, vulde de verkozen president Joe Biden volgens de New York Times een belangrijke vacature: die van stafchef. Biden wil de 59-jarige Ron Klain benoemen, een hoge ambtenaar die al twee keer eerder voor hem werkte.

    Hoewel Klain bij het grote publiek niet heel bekend is, behoort hij al jaren tot de top van de Democratische partij, aldus de krant.

    Trump blijft zich ondertussen roeren op Twitter, waar hij berichten over stemfraude blijft delen. De president twitterde onder meer een bericht over onjuist ingevulde stembiljetten en retweette de conservatieve acteur Jon Voight, die in een videoverklaring zegt dat hij ‘doodziek wordt van de leugen dat Joe Biden is verkozen'.

    De meeste berichten van de president krijgen van Twitter de waarschuwing dat ze onwaarheden bevatten.

  4. Heeft Fox News genoeg van Trump?

    Fox News was een onverwoestbare steunpilaar voor president Trump de afgelopen jaren. ‘Ho, ho, ho!’, klonk het deze week ineens, dwars door een persconferentie heen. Verandert de zender van koers of speelt er iets anders?

De Amerikaanse verkiezingen vonden op 3 november 2020 plaats, maar door de vele stemmen per post duurt het tellen en bekendmaken van de resultaten tijdens deze verkiezingen veel langer. Op deze pagina houdt De Morgen u op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen van de verkiezingsstrijd tussen president Donald Trump en uitdager Joe Biden.