Valse start voor hervormingen arbeidsmarkt en sociale zekerheid

© BELGA

De wetsontwerpen rond werkbaar werk, de financiering van de sociale zekerheid en de aanpassingen aan de loonnormwet van 1996 hebben dinsdag in de Kamer een valse start genomen. Een hele voormiddag van gehakketak over de procedures leverde nog geen akkoord op tussen meerderheid en oppositie over de aanpak in de bevoegde commissie.

gjs

De wetsontwerpen die voorliggen zijn niet van de minsten. “De federale regering verzwakt de sociale zekerheid op een gevaarlijke en bijna onopgemerkte manier”, waarschuwden de grote Vlaamse en Franstalige vakbonden en mutualiteiten begin dit jaar nog in koor over de geplande hervorming van de financiering van de sociale zekerheid. Iets waar volgens de bevoegde ministers Maggie De Block (Open Vld) en Willy Borsus (MR) niets van aan is.

Ook de ‘wet-Peeters’ die de arbeidsmarkt flexibeler moet maken, botste de voorbije maanden op forse weerstand. Tegenstanders hekelen onder meer de “afschaffing” van de 38-urenweek, aangezien de berekening van de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur voortaan over een heel jaar en niet langer per trimester zal gebeuren. En tot slot zijn er de bijsturingen van de loonnormwet van 1996, die de loonkosthandicap ten aanzien van de buurlanden moeten helpen wegwerken.

Volgens de meerderheid moeten de drie wetsontwerpen zo snel mogelijk groen licht krijgen, onder meer met het oog op de betalingen in de sociale zekerheid en de lopende onderhandelingen over een nieuw interprofessioneel akkoord. Over de teksten is al ruim debat gevoerd en adviezen van de sociale partners en een hele reeks adviesraden liggen al voor, klonk het. Volgens de meerderheid kon de parlementaire bespreking dus meteen van start gaan.

De oppositie was echter niet onder de indruk. Dat de Nationale Arbeidsraad in haar advies aandringt op “meer tijd en ruimte” om de zaken grondig te kunnen bestuderen, sterkte de oppositiepartijen in hun overtuiging dat naast genoeg tijd voor debat ook hoorzittingen nodig zijn met de sociale partners. Bovendien zijn de finale teksten nog maar enkele dagen beschikbaar en kreeg het parlement nog niet alle adviezen onder ogen, klonk het verwijtend.

Uiteindelijk was drie uur aan procedureel getouwtrek nodig om het eens te raken over een manier van werken. De rest van de dag blijft het werk beperkt tot de toelichting door de betrokken ministers. Vrijdag zullen dan hoorzittingen georganiseerd worden over de drie teksten, waarvoor onder meer gekeken wordt naar de sociale partners en mogelijk ook enkele academici. Volgende week dinsdag start de commissie dan - tekst per tekst - met het eigenlijke debat. De deadline van eind januari die de meerderheid aan de besprekingen wilde koppelen, werd uiteindelijk vervangen door een engagement tot een “normale behandeling van de wetsontwerpen binnen het reglement van de Kamer”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen