©  REUTERS

Wout van Aert stunt met derde plaats in de Alpen, Ineos pakt rit en bollen

Michal Kwiatkowski won de achttiende rit in de Tour, een bergrit in de Alpen. De Pool van Ineos Grenadiers bleef samen met zijn ploegmaat Richard Carapaz over van een vroege vlucht, waarna ze samen over de finish komen. Wout van Aert won achter het duo de sprint voor de derde plaats met de favorietengroep. Primoz Roglic werd niet bedreigd en blijft leider.

Werner Bourlez

Gele trui: Primoz Roglic

Groene trui: Sam Bennett

Bolletjestrui: Richard Carapaz

Witte trui: Tadej Pogacar

Hoe kwam de zege tot stand?

Meteen na de start demarreerde Thomas De Gendt en 32 renners konden zich losrukken. Met naast De Gendt nog een tweede Belg: Lotto-Soudal-ploegmaat Jasper De Buyst. De andere vluchters: Jonathan Castroviejo, Richard Carapaz, Michal Kwiatkowski, Dylan Van Baarle (Ineos Grenadiers), Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), Nans Peters (AG2R-La Mondiale), Sam Bennett, Bob Jungels (Deceuninck-Quick Step), Rudy Molard, Sébastien Reichenbach (Groupama-FDJ), Pello Bilbao (Bahrain-McLaren), Alberto Bettiol, Tejay Van Garderen (EF Education First), Dayer Quintana (Arkéa-Samsic), Dario Cataldo, Nelson Oliveira, José Joaquín Rojas, Carlos Verona (Movistar Team), Simon Geschke, Matteo Trentin (CCC Team), Nicolas Edet, Jesús Herrada (Cofidis), Luis León Sánchez (Astana Pro Team), Krists Neilands (Israel Start-Up Nation), Michael Gogl, Michael Valgren (NTT Pro Cycling), Nikias Arndt, Marc Hirschi, Soren Kragh Andersen en Nicholas Roche (Team Sunweb). Bora-ploegmaats Maximilian Schachmann en Lennard Kämna probeerden nog tevergeefs de oversteek te maken.

Op de eerste beklimming, de Cormet de Roselend (18,6 km aan 6,1%) wordt de kopgroep uitgedund: De Buyst, Bennett, Sagan, Trentin, Van Baarle, Rojas, Arndt, Kragh Andersen, Bettiol, Van Garderen en Dayer Quintana moesten eraf. Damiano Caruso (Bahrain-McLaren kon de oversteek vanuit het peloton maken. Ook een groepje met Julian Alaphilippe probeerde dat, maar tevergeefs.

Net voor de top ging Carapaz, maar hij werd gecounterd door Hirschi. In de afdaling zetten ze door waardoor ze een halve minuut voorsprong namen op de rest. Op de Côte de la Route des Villes (3de categorie) kwamen Kwiatkowski, Edet en Bilbao aansluiten. Het vijftal had bij de start Col des Saisies (2de categorie) een minuut voorsprong op de achtervolgers en 4’30” op het peloton, aangevoerd door Jumbo-Visma. Op die beklimming bepaalde Thomas De Gendt het tempo bij de achtervolgers. Die kwamen iets dichter, maar op de top was de kloof toch weer gegroeid tot twee minuten.

In de afdaling ging het mis voor Hirschi. Onder druk gezet door Kwiatkowski sloeg hij in een bocht tegen de vlakte. De Zwitser kon geschaafd verder maar moest op de Col des Aravis (6,7 km aan 7%) 45 seconden goedmaken. De Zwitser ging wel op en over de geloste Edet maar geraakte niet meer vooraan.

Met drie begonnen ze dus aan de Montée du Plateau des Glières, een col buiten categorie (6 km aan 11,2%). Michal Kwiatkowski nam de leiding voor ploegmaat Carapaz en Bilbao moest passen. Het duo van Ineos Grenadiers was vertrokken.

In het peloton demarreerde Mikel Landa. Jumbo-Visma, met opnieuw een beresterke Wout van Aert, hield het tempo strak en dat was te snel voor onder meer Rigoberto Uran. Landa werd gegrepen en dat was het sein voor Pogacar om te versnellen, net voor de grindstrook. Ook daar trok hij door, maar Roglic nam gezwind over. Porte viel bij de favorieten weg door een lekke band.

Na de grindstrook hadden Carapaz en Kwiatkowski zo’n anderhalve minuut voorsprong op Bilbao en drie minuten op Hirschi. Roglic, Pogacar, Lopez, Landa, Mas en Kuss volgden op 5’13”.

In de afdaling vergrootten de twee renners van Ineos Grenadiers en Bilbao liet zich inlopen door de favorieten om Landa te helpen en ook Hirschi werd gevat. Porte kwam echter terug bij Roglic en co, samen met Tom Dumoulin. Met dank aan Wout van Aert.

De grote vraag: zouden de ploegmaats van Ineos voor de zege spurten of hand in hand over de finish komen? Het antwoord: het laatste. Kwiatkowski mocht winnen, Carapaz krijgt de bolletjestrui als troostprijs. Bij de achtervolgers won Wout van Aert de spurt voor de derde plaats.

 ©  Photo News

Wie reed zich nog in de kijker?

Wout van Aert leverde opnieuw berewerk voor Primoz Roglic en Tom Dumoulin op de Montée du Plateau des Glières en kwam zelfs weer aansluiten bij de favorietengroep in de afdaling. Hij moest er even weer af maar kwam toch terug en won vlot de sprint voor de derde plaats (en pakte zo bonificatieseconde weg). Derde in een zware bergrit in de Alpen, met vijf beklimmingen. En niet door in een vroege vlucht te zitten: ongelooflijk sterk.

Wat deden de favorieten?

Rogmlic won een prestigespurt van Pogacar aan de finish. het duo pakte zelfs één seconde op de anderen. Grote verliezers zijn Adam Yates en Rigoberto Uran. Zij verloren 2’41 en zakken naar plaats zeven en acht. Mikel Landa wordt vijfde en Enric Mas maakt de sprong van plaats acht naar zes. Richie Porte had een lekke band op de grindwegen maar kon terugkomen in de afdaling en blijft vierde.

Verder nog iets dat u moet weten?

Drie keer tweede na Hirschi en twee keer eerste: Richard Carapaz sprokkelde een pak punten voor de bergprijs en pakt de bollentrui over van Tadej Pogacar. Hij heeft nu twee punten voorsprong op Pogacar en zeven op Roglic. De beslissing valt zaterdag op La Planche des Belles Filles in de tijdrit.

Richard Carapaz is de nieuwe leider in het bergklassement.  ©  Pool via REUTERS

De topdrie in het puntenklassement zat mee in de vroege vlucht. In de tussenspurt pakte Sam Bennett de volle buit, voor Matteo Trentin en Peter Sagan. De Ier vergrootte zijn voorsprong met vijf extra punten op Sagan en heeft nu 52 punten meer dan de zevenvoudige winnaar.

Hij had nog gehoopt maar om zich zondag op de Champs-Elysées in de kijker te sprinten, maar dat zal niet lukken. André Greipel, goed voor in totaal elf ritzeges in de Tour, gaf op de Cormet de Roselend op. Een definitief afscheid van de 38-jarige Duitser aan de Tour? Die kans is groot, al heeft hij volgend jaar wel nog een contract bij Israel-Start-Up Nation.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen