Paddobedrijf trekt naar de beurs tegen waardering van half miljard dollar

Compass Pathways, een Amerikaans bedrijf dat medicijnen maakt op basis van de psychoactieve stof in hallucinogene paddenstoelen, noteert binnenkort op de techbeurs Nasdaq. Het wil 14 tot 16 dollar per aandeel vragen.

Aan die prijs zou het bedrijf 544 miljoen dollar (460 miljoen euro) waard zijn. Compass wil 6,7 miljoen aandelen uitgeven en daarmee 107,2 miljoen dollar ophalen.

Het Britse bedrijf onderzoekt hoe de stof psilocybine, die hallucinaties veroorzaakt bij iemand die paddo’s of hallucinogene paddenstoelen neemt, ook geneeskrachtig kan werken. Eind vorig jaar hield Compass een grootschalige studie om de effecten van de stof op depressie te testen. Het was het grootste experiment ooit met de drug en bewees zijn nut bij 89 gezonde vrijwilligers.

Ketamine

Compass ontwikkelde een gekristalliseerde vorm van psilocybine, voorlopig COMP360 genaamd, en wil die op de markt brengen om depressieve mensen te behandelen in combinatie met therapie. ‘Mensen nemen dingen op een andere manier waar en hun humeur wordt er beter van’, klonk het eerder bij de onderzoekers. Als de farmawaakhonden het goedkeuren, zal Compass het product lanceren in de VS en Europa.

Het is de eerste beursgang van een bedrijf dat zich alleen maar met psychedelische drugs bezighoudt, maar het is niet het eerste bedrijf dat experimenteert met drugs. Grote farmabedrijven als Novartis en Perrigo onderzoeken onder andere medicijnen die cannabis bevatten en Johnson & Johnson bracht vorig jaar een medicijn op de markt op basis van de feestdrug ketamine. Ook dat middel, Spravato, wordt gebruikt om depressies te behandelen.

Geen cannabis-scenario

Het is echter nog niet helemaal zeker dat de beursgang wordt goedgekeurd omdat er angst is dat het scenario van de cannabissector zich herhaalt. Enkele jaren geleden trok een hele hoop bedrijven die zich met cannabis bezig hielden naar de beurs waarna de sector een ongelooflijke boost kende.

Bij cannabis is dat minder erg, omdat dat in een aantal landen gereguleerd wordt toegelaten, maar in de psychedelische industrie zijn er heel wat drugs – zoals lsd en MDMA – die niet legaal mogen gebruikt worden. Autoriteiten staan er dus niet voor te springen om de populariteit daarvan op te drijven.