©  Photo News

Man ontkent dat hij iets met dood vriendin te maken heeft, parket beweert tegendeel: “Enige verklaring? Ze werd versmacht”

Duffel -

Heeft Cédric E. vier jaar geleden zijn Duffelse vriendin om het leven gebracht door haar met een kussen te verstikken? Volgens het Openbaar Ministerie wijst alles in die richting en kan de dood van de toen 49-jarige thuisverpleegster niet anders worden verklaard. E. zelf ontkende die aantijgingen donderdag op de rechtbank met klem. “Ik zou heel graag weten wat er gebeurd is. Sinds de dood van Hilde pieker ik mij suf over hoe ze gestorven is, maar ik heb haar niet verstikt”, reageerde E. emotioneel.

Theo Derkinderen

Cédric E. was op 14 januari 2016 op stap geweest en kwam ’s avonds thuis. Hij trof er zijn vriendin Hilde V. naar eigen zeggen aan in de zetel, ze was aan het snurken. E. probeerde haar daarop te wekken. “Hij goot water in haar gezicht, schudde aan haar lichaam, kletste tegen haar gezicht en trok ook haar ooglid omhoog. Allemaal zaken die haar niet konden wekken”, zei openbaar aanklager Ken Van hoogenbemt. “Uiteindelijk besliste hij om haar te laten liggen en viel even later zelf in slaap.”

Toen de vrouw de ochtend nadien nog niet wakker werd, werd er alarm geslagen. Alle hulp kwam te laat: Hilde V. was overleden. Een wetsdokter kwam ter plaatse en stelde vast dat de vrouw verscheidene lichte letsels vertoonde. Letsels die haar dood niet hadden veroorzaakt. “Omdat er nog heel wat vragen onbeantwoord bleven, werd meneer E. een tweede keer verhoord en deze keer gaf hij toe dat hij in de tepels van de vrouw had geknepen. Uit DNA-onderzoek bleek later ook dat hij haar gepenetreerd had met zijn vingers. Naar eigen zeggen was dat ook in een poging om haar wakker te krijgen. Laat ons zeggen dat dit toch wel merkwaardig was.”

Speekselresten op kussen

Het Openbaar Ministerie benadrukte dat de laatste patiënt die de thuisverpleegster die dag had bezocht, niets abnormaals en geen verwondingen had opgemerkt bij Hilde. Daarnaast werd er ook verwezen naar de sms’en die de beklaagde naar een andere vrouw had gestuurd. “Wat tijdens het onderzoek ook werd onderzocht, was een kussen dat in de woning van Hilde werd aangetroffen. Een kussen waarop DNA van zowel Cédric als van Hilde was terug te vinden. Opvallend: het DNA van de vrouw – een speekselrestant – zat op de ene kant van het kussen, het DNA van de man op de andere kant. En zo komen wij bij onze hypothese en enige logische verklaring voor haar dood: dat meneer E. die avond gefrustreerd was omdat zijn sms’jes naar die andere vrouw onbeantwoord bleven, dat hij seksueel opgewonden was en dan thuisgekomen is en er iets gebeurd is met mevrouw V. De man heeft dan een kussen genomen, heeft het op haar gezicht gelegd en heeft haar gesmoord.”

Advocaat Mounir Souidi stond E. bij en vroeg de vrijspraak voor zijn cliënt. “Het enige wat wij van het Openbaar Ministerie krijgen, is een hypothese. Je kunt niemand in de gevangenis stoppen als je alleen maar een hypothese hebt”, foeterde hij. “Dat die man vanaf het eerste moment niet alle details heeft verteld, is logisch. Hij was in shock. Zijn vriendin, met wie hij wilde trouwen, was die nacht gestorven. Dat hij niet onmiddellijk een dokter of ziekenwagen had gebeld? Omdat mevrouw V. het gewoonweg niet zo had met dokters.”

Geen neusletsel

De strafpleiter stond ook stil bij enkele details die de onschuld van zijn cliënt moesten aantonen. “De kleren waren niet van haar lijf gescheurd. Toen de hulpdiensten arriveerden, had mevrouw V. een legging en een rok aan. Bovendien zijn nergens spermavlekken teruggevonden. Er zijn ook nergens afweerletsels teruggevonden. Wel vreemd voor iemand die dan zou versmacht zijn met een kussen. Dan verzet je je toch? Ook opvallend was dat mevrouw geen letsels aan de neus had. Als je hard met een kussen op een gezicht drukt, dan is de kans groot dat er verwondingen aan de neus vast te stellen zijn.”

Volgens meester Souidi zou Hilde een probleem met haar hart hebben gehad. “Net als haar broer. Ze had geregeld last van hartkloppingen. Misschien moet de oorzaak van haar dood daar worden gezocht. Bovendien komt de deskundige die wij hebben aangesteld tot heel andere bevindingen dan die van de eerste twee wetsdokters.”

Antwoord

Het Openbaar Ministerie eiste vier jaar cel tegen E. De man zelf ontkende zijn betrokkenheid bij de dood van Hilde. “Ik zou zo graag weten wat er met Hilde is gebeurd. Ik hield van haar. Helaas, bijna vijf jaar na de feiten weet ik nog steeds niet hoe ze gestorven is. Ik hoop dat ik ooit een antwoord krijg”, reageerde de man.

Ook de twee kinderen van Hilde woonden het proces bij. “Wij hadden gehoopt dat we vandaag meer duidelijkheid gingen krijgen over wat er met onze mama is gebeurd. Helaas hebben we die antwoorden niet gekregen. De zoon van Hilde is intussen papa geworden. Onze mama heeft haar kleinkinderen helaas nooit gekend”, klonk het aangeslagen.

De drie rechters van de correctionele rechtbank doen ten vroegste op 15 oktober een uitspraak in de zaak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER