Opnieuw sociale onrust bij luchtverkeersleider Skeyes

Het rommelt opnieuw bij skeyes, dat instaat voor de luchtverkeersleiding in ons land. Volgens de vakbonden, in gemeenschappelijk vakbondsfront, maakt de directie van de COVID-19-crisis misbruik om akkoorden en afspraken niet na te komen.

Het gaat dan bijvoorbeeld over telewerk of flexibele uurroosters. ‘Als de directie blijft volharden, zullen we geen andere keuze hebben dan een stakingsaanzegging in te dienen’, klinkt het donderdag in een gemeenschappelijk pamflet aan het personeel.

In het begin van dit jaar werden al verschillende stakingsaanzeggingen ingediend wegens onderbezetting en een te hoge werkdruk. In februari van vorig jaar halveerde een staking bij Skeyes de capaciteit van het Belgische vliegverkeer voor een dag, en en verstoorde de vluchtschema’s nog dagen daarna.

Maar zover is het nog niet. Met het dreigement hoopt men de nodige goodwill bij de directie los te weken. Morgen/vrijdag staat een ontmoeting gepland met de CEO. En als een stakingsaanzegging zou worden ingediend, moet nog automatisch een verzoeningsprocedure worden gevolgd. Vliegtuigreizigers kunnen voorlopig dus nog op twee oren slapen.