Donald Trump en viroloog Robert Redfield. ©  RR

Rel tussen topviroloog en Donald Trump: “Hij was verward en heeft de vraag niet goed begrepen”

In de VS is een bizarre rel ontstaan toen president Donald Trump de baas van het Center for Diseace Control and Prevention (CDC), Robert Redfield, tegensprak en afdeed als “verward”. Trump had gezegd dat tegen het eind van dit jaar minstens 100 miljoen dosissen van een vaccin verspreid zouden kunnen worden, maar dat had Redfield eerder al tegengesproken.

Bron: Guardian & Reuters

Over het vaccin tegen het coronavirus is intussen al veel inkt gevloeid en dat zal nog een hele tijd zo blijven. Ook in de VS, waar Donald Trump alle zeilen bijzet om het snel te doen gaan. Maar woensdag kwam een topgezondheidsfunctionaris van de overheid die bubbel enigszins doorprikken in het Amerikaanse Congres. Daar werd Robert Redfield, de topman van het CDC, gevraagd wanneer zo’n vaccin breed beschikbaar zou zijn. “Ergens tussen november en december zal een vaccin klaar zijn”, sprak hij. “Maar in een beperkte oplage, daar zullen we moeten kiezen wie het vaccin kan krijgen. Allicht gaat het dan om kwetsbare groepen en hulpverleners.”

Een brede verspreiding zou volgens Redfield pas veel later komen. “Ik denk in het twee of derde kwartaal van 2021. Om voldoende dosissen te hebben zodat we groepsimmuniteit kunnen bekomen, moeten we toch nog zes à negen maanden wachten.”

Verkeerd begrepen

Maar Donald Trump sprak de topviroloog kort nadien radicaal tegen. Meer nog: hij zei dat hij na Redfields passage in het Congres getelefoneerd heeft naar de viroloog om te zeggen dat de man “verward” was. “Hij heeft onjuiste informatie verspreid. Hij moet de vraag verkeerd begrepen hebben. We staan klaar om van start te gaan. Zodra het vaccin beschikbaar is in oktober, kunnen we het uitrollen naar het brede publiek.”

Trump ging daarna nog in op een andere uitspraak van Redfield, over mondmaskers. De CDC-topman had gezegd dat mondmaskers misschien wel efficiënter zijn tegen de verspreiding van het virus dan een vaccin. “Maar daar is helemaal niets van aan”, zei Trump, die kort nadien wel aangaf nog vertrouwen te hebben in Redfield. De viroloog tweette daarop dat het vaccin ervoor zou zorgen dat we kunnen terugkeren naar het “nieuwe normaal”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER