©  Kris Van Exel

Ploegleider Wout van Aert uit de Tour gezet wegens “mishandeling of bedreiging van een UCI-lid”

Opschudding donderdagavond na afloop van de laatste Alpenetappe van de Tour de France. Merijn Zeeman, ploegleider bij Team Jumbo-Visma en dus de baas van Wout van Aert en gele trui Primoz Roglic, is uit de Tour gezet voor “mishandeling, intimidatie, beledigingen of bedreigingen van een UCI-lid”. Dat staat te lezen in het juryrapport. Ook Wout van Aert krijgt onder meer een tijdstraf.

Maarten Delvaux

Volgens het juryrapport vonden de feiten woensdagavond plaats tijdens een controle van de fiets van een renner van de Nederlandse ploeg na de zeventiende rit. Zeeman is zich van geen kwaad bewust, maar erkent dat er iets is gebeurd: “Ik wil eerst met de juryvoorzitter praten over dit voorval, voordat ik verder commentaar kan geven. Er is gisteren wat voorgevallen bij de fietscontrole, en daarop heb ik vanmorgen te horen gekregen dat ik niet meer welkom was bij die controles. Verder niets. Maar nu ik het communiqué lees, staat er iets heel anders”, zegt Zeeman. Het verdict donderdagavond in dat juryverslag was zwaar: uitsluiting uit de Tour de France en een boete van maar liefst 2.000 Zwitserse frank (1.858 euro).

Ook Wout van Aert werd niet gespaard door de wedstrijdjury. Hij zou zich tijdens de achttiende etappe, waarin hij derde werd, hebben afgeduwd tegen een auto. Hij krijgt daarvoor een boete van 200 Zwitserse frank, een tijdstraf van 10 seconden in het individueel klassement, een straf van 4 punten in het puntenklassement en een straf van 4 punten in het bergklassement.

Jumbo-Visma wou donderdagavond niet verder reageren en dat geldt ook voor Luc Herpelinck. De Oost-Vlaming is in deze Tour de juryvoorzitter. Ook de UCI reageerde nog niet. Zeeman bevindt zich nog steeds in de Tourbubbel van Jumbo-Visma, die de beslissing zal aanvechten. Dat lijkt ijdele hoop.

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wielrennen