© belga

Devenyns pakt eindzege in Ronde van Wallonië na winst in slotetappe

Dries Devenyns heeft dinsdag de vijfde en laatste etappe in de 37e Ronde van Wallonië (cat. 2.BC) gewonnen. Winst in de koninginnenrit bleek meteen ook voldoende om Gianni Meersman van de troon te stoten en alsnog de eindzege te pakken.

vml

De Ronde van Wallonië eindigde met een 188 kilometer lange koninginnenrit van Egnis naar Dison. De renners moesten elf heuvels over. De top van de laatste, de Côte de Val Fassotte (1,5 kilometer aan 7,5 procent) lag op slechts twee kilometer van de aankomst.

Gianni Meersman van Etix-Quick Step begon aan de laatste opdracht met een voorsprong van zes seconden op Dimitri Claeys en negen seconden op de Rus Viatcheslav Kuznetsov.

Op de Côte de Val Fassotte trok Dries Devenyns (IAM) echter vol door en moest Meersman harken om het wiel van zijn ploegmaat Trentin te houden. Jelle Vandendert (Lotto-Soudal) kwam nog fel opzetten maar een stervende Devenyns hield stand tot op de meet.

Na een secondenspel pakte Devenyns meteen ook de eindzege, na de Ronde van België de tweede eindzege in eigen land dit seizoen. Op de erelijst van de Ronde van Wallonië volgt Devenyns de Nederlander Niki Terpstra op.

"Ik heb mijn aanval op het juiste moment ingezet", verklaarde Devenyns na de vijfde etappe met aankomst in Dison. "Ik ben heel tevreden. De ploeg heeft me goed afgezet, waardoor ik me op 30 kilometer van het einde op de juiste plaats bevond. Op de Côte du Val Fassotte heb ik aangevallen, goed wetende dat de aankomst amper 2 kilometer verder lag", deed Devenyns zijn verhaal.

Devenyns slaagde er op zijn eentje in om het sterke blok van zijn ex-team Etixx - Quick-Step te ontwrichten. Tom Boonen spurtte naar de zege in de eerste etappe en gaf de leiderstrui na de tweede etappe door aan zijn ploegmaat Gianni Meersman. De Italiaan Matteo Trentin boekte een tweede ritzege. De Belgische WorldTour-formatie leek met Meersman op weg naar de eindzege, maar op 2 kilometer van de streep in de slotrit liet Etixx - Quick-Step zich in de luren leggen. "Meersman bevond zich niet meer in de voorste gelederen. Ik heb de afdaling dan maar à bloc gereden en kon de rest achter mij houden. Ik was nochtans een beetje ziek, maar naarmate de dagen vorderden werd de vorm steeds beter. Na mijn eindzeges in de Ronde van België en de Ronde van Wallonië mik ik nu op een etappe in de Vuelta."

Devenyns moet na het stopzetten van IAM voor volgend jaar op zoek naar een nieuwe ploeg. "Er zijn onderhandelingen aan de gang met verschillende ploegen. Ik denk dat ik met deze overwinning en mijn voorbije seizoen in een sterke positie zit", besloot Devenyns.

Uitslag:

1. Dries Devenyns2. Jelle Vanendert3. Evgeny Shalunov4. Viacheslav Kuznetsov5. Floris de Tier

Eindstand:

1. Dries Devenyns in 22u02'48"2. Gianni Meersman +5"3. Viacheslav Kuznetsov +6"4. Jelle Vanendert +7"5. Evgeny Shalunov +9"

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer