Het knettert binnen Celeval: experts trekken integriteit Lieven Annemans in twijfel

© Het Nieuwsblad

De aanwezigheid van gezondheidseconoom Lieven Annemans in de Celeval, het adviesorgaan dat de Nationale Veiligheidsraad bijstaat, wordt door meerdere experts ernstig in twijfel getrokken. Volgens de krant De Morgen kwam het woensdag tot een harde confrontatie tussen Annemans, een vurig voorstander van versoepelingen, en experts die al enkele weken waarschuwen voor de stijgende coronacijfers.

Zowel huidige als voormalige leden van de Celeval zouden - anoniem - de wetenschappelijke integriteit van Annemans in vraag stellen. Hij zou al te vaak voorbarige conclusies maken om vervolgens alsnog op zoek te gaan naar wetenschappelijk bewijs. Typerend is de open brief die Annemans eind augustus ondertekende. Hij trok die later weer in en mocht vervolgens aansluiten bij de Celeval.

In De Afspraak werd Annemans geconfronteerd met het artikel. “We hebben afgesproken om niets over de interne keuken te zeggen”, zei hij. “Ik neem mijn opdracht ter harte in het belang van iedereen. Als je een angstcultuur creëert dan krijg je een verkeerde reactie in de bevolking. Daar moeten we mee stoppen. De regering heeft gevraagd om meer gebalanceerde maatregelen. Dat is wat ik nu verdedig binnen de Celeval.”

“Gemakkelijke cijfers”, maar forse stijging wel degelijk zichtbaar

Ook de stijgende cijfers vindt hij relatief. Hij vindt dat experts zoals Steven Van Gucht, Marc Van Ranst en Erika Vlieghe te vaak zwaaien met absolute cijfers. Hij noemt die “gemakkelijk” omdat de situatie nu helemaal anders is. Zo wordt er volgens de professor meer en gerichter getest. Wel stipten biostatistici en andere betrokken experts al aan dat de positiviteitsratio van alle afgenomen tests wel degelijk stijgt.

(Bekijk hier het fragment van De Afspraak)

Hij vermoedt dat virologen die absolute cijfers gebruiken om de bevolking alert en op z’n hoede te houden. Dat vindt hij “niet correct”.”Je moet de mensen eerlijk informeren over de situatie van de epidemie.” Bij VRT herhaalt biostatisticus Geert Molenberghs dat er wel degelijk een exponentiële stijging te zien in het absolute aantal besmettingen, maar ook in de relatieve cijfers.

Want tussen 8 en 14 september is het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen fors gestegen naar 978,3 per dag. Dat is een toename met 74 procent ten opzichte van de voorgaande zeven dagen, en ook een pak meer dan het gemiddelde dat gisteren gemeld werd: tussen 7 en 13 september lag het nog op 807,3. Op maandag 14 september werden 1.625 nieuwe besmettingen bevestigd.

(agg, adm)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen