FBI-directeur Wray: ‘Rusland zeer, zeer actief in dwarsbomen campagne Joe Biden’

Chris Wray, de in augustus 2017 door Donald Trump benoemde directeur van het FBI, heeft het Amerikaanse Congres gewaarschuwd dat zijn diensten ‘zeer actieve – zeer actieve – inspanningen van Rusland zien om de presidentsverkiezingen te beïnvloeden’. Daarbij wordt bovenal getracht de Democratische kandidaat Joe Biden, en wat de Russen als het anti-Russische establishment zien, te treffen’.

Volgens Wray zijn Russische groepen vooral actief op sociale media en trachten ze verdeeldheid en onenigheid te zaaien. In tegenstelling tot 2016 zijn er nog geen aanwijzingen dat de Russen hebben getracht de verkiezingsinfrastructuur aan te vallen.

De uitspraken bevestigen – minder dan 50 dagen voor de verkiezingen – eerdere waarschuwingen vanuit de inlichtingendiensten over de Russische inmenging.

Wray’s grootste bekommernis met betrekking tot de stembusslag is de ‘onophoudelijke verspreiding van desinformatie’. Die vergroot volgens hem enkel het wantrouwen met betrekking tot de verkiezingsuitslag. De directeur van de FBI vroeg het vertrouwen in het electoraal proces te behouden. Hij zei dat ‘mensen zich steeds onmachtiger voelen vanwege alles wat ze horen en de verwarring die wordt gezaaid.’ Dat alles is moeilijk te bestrijden, aldus Wray.

Wray weerlegde ook de uitspraken van president Trump, als zou ‘antifa’ een organisatie zijn. Trump had eerder opgeroepen om ‘antifa’-aanhangers als terroristen te behandelen. Maar Wray zei ‘dat het om een ideologie, eerder dan om een beweging gaat’.

Volgens Wray is er wel degelijk bezorgdheid om kleine groepen gewapende extremisten, zowel links als rechts van het politieke spectrum. Ook ‘lone wolves’, of mensen die op eigen houtje handelen, maar makkelijk toegang hebben tot wapens blijven een primaire bekommernis.

Meer