Direct naar artikelinhoud
Vastgoed

Praktijktesten tonen discriminatie op Kortrijkse huurmarkt aan

Praktijktesten tonen discriminatie op Kortrijkse huurmarkt aan
Beeld ANP XTRA

Bij één op de vier aanbiedingen voor huurwoningen in Kortrijk wordt gediscrimineerd op basis van etniciteit. Dat blijkt uit onderzoek van socioloog Pieter-Paul Verhaeghe (VUB). 

Verhaeghe voerde tussen februari en april vorig jaar 299 praktijktests uit op de Kortrijkse huurmarkt, via de website Immoweb. Er werden telkens twee gelijkaardige berichten gestuurd naar de verhuurder om interesse in het pand te tonen. Het ene bericht werd ondertekend door een Vlaamse naam, het andere door een naam van Marokkaanse origine.

De resultaten van de tests laten volgens de onderzoeker weinig ruimte voor twijfel: Maarten maakt een veel hogere kans dan Mohamed om uitgenodigd te worden voor een bezoek aan de woning. Bij panden die verhuurd werden door professionele makelaars, werden kandidaten met een Marokkaanse naam in 23 procent van de gevallen anders behandeld dan de Vlaamse kandidaat. Bij particuliere verhuurders was er sprake van discriminatie in 27 procent van de gevallen. Door de grootte van de steekproef zit er wel een foutenmarge op die resultaten.

“De causaliteit is hier erg duidelijk, want de naam is het enige relevante verschil tussen de twee berichten” zegt Verhaeghe. “Dit toont dus zwart op wit aan dat er gediscrimineerd wordt op basis van etniciteit.”

De resultaten liggen in lijn met onderzoek in andere Vlaamse steden. Eerder stelde Verhaeghe onder meer al gelijkaardige discriminatie vast in Antwerpen. “Het onderzoek toont dat dit geen fenomeen is dat zich enkel in de grote steden voordoet, maar ook in kleinere centrumsteden. Kortrijk bevindt zich wat dat betreft in de middenmoot.” Waarmee Verhaeghe niet wil zeggen dat de cijfers niet hoog liggen. “Alle onderzochte steden doen het eigenlijk even slecht.”

“Dit is natuurlijk bijzonder slecht nieuws,” zegt Kortrijks schepen voor Sociale Vooruitgang Philippe De Coene (sp.a). Hij wijst erop dat in het bestuursakkoord sowieso voorzien was om een “discriminatietoets” uit te voeren. “Het onderzoek van de VUB laat ons toe om meteen met de sector aan tafel te gaan.”

Ook andere steden namen een vorm van praktijktesten op in hun bestuursakkoord, maar ze zijn politiek gevoelige materie. Vooral binnen de Vlaamse regering zorgt het woord ‘praktijktesten’ alleen al voor zure oprispingen. Enkele maanden geleden werd Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) nog teruggefloten omdat hij praktijktests had voorgesteld.

Om discriminatie op de huurmarkt tegen te gaan, heeft de Vlaamse regering wel een groep experts – waaronder Verhaeghe – gevraagd een ‘academisch monitoringsysteem’ uit te werken. De kans is groot dat zij uiteindelijk toch praktijktesten zullen voorstellen. “Praktijktesten zijn geen wondermiddel, maar wel een heel goede manier om discriminatie in kaart te brengen,” zegt Verhaeghe.