Direct naar artikelinhoud
Carnaval

Aalstenaars staan niet te springen voor zomercarnaval

De parade in Aalst.Beeld BELGA

Ook Aalst heeft de knoop doorgehakt: op 14, 15 en 16 februari rijdt er geen carnavalsstoet uit en is er evenmin een volksfeest. Burgemeester Christoph D’Haese overweegt nu een editie in de zomer.

en

“Het is lang geleden dat de mensen hebben kunnen dansen op een feest”, zegt D’Haese. “Die opgekropte emotie kan niet weg en dat is net de essentie van carnaval: dat de druk van de ketel kan. Dat kan nu niet door corona. Veiligheid is het hoogste goed, maar het is toch niet slecht om na te denken over hoe we de impact kunnen beperken? In Aalst heeft de afgelasting van carnaval ook economische gevolgen. Direct en indirect spreken we toch al gauw over 5 miljoen euro die niet wordt uitgegeven in de lokale economie.”

Ingrid De Schryver ontwerpt al jaren kostuums voor carnavalsgroepen en kan die gedachtegang wel volgen. “Ik heb de voorbije weken heel veel carnavalisten over de vloer gehad die niet meer zagen zitten. Als er een zomereditie komt, zal dat kleinschalig zijn en de groepen meer dan ooit de tering naar de nering zetten. Mijn advies: doe geen zotte kosten, wees creatief en bewaar je eigenheid. Het is niet omdat het een zomercarnaval wordt dat je plots Rio de Janeiro moet nadoen.”

Werken in de hallen

Een traditionele carnavalsstoet komt er volgende zomer niet en dat is ergens wel een opluchting voor de vele carnavalsgroepen en de bouw van hun praalwagens. “Bij ons is het de gewoonte dat we in september twee keer per week naar de werkhallen afzakken om aan de wagen te werken”, zegt Bjorn Van Schelvergem, voorzitter van AKV Bedesterd. “Voor een zomercarnaval staat niet iedereen te springen. Sommigen zitten nog in de examen, anderen vertrekken eind juni op vakantie en dan zijn er nog de festivals.”

Huidig Prins Carnaval Yvan De Boitselier is geen voorstander van een zomercarnaval. “Een zomerversie strookt niet met de traditie die we al kennen sinds de middeleeuwen", zegt hij. “Carnaval is altijd het feest geweest dat net voor de vasten wordt georganiseerd. De burgemeester laat de zomerversie afhangen van het feit of er tegen dan een vaccin is, maar dan vind ik: doe niet onnozel en stel het een jaar uit.”