Drie op de vier Vlamingen zien flexibele bubbel van maximaal tien zitten

Het merendeel van de Vlamingen wil zich houden aan de sociale beperkingen, als de bubbel van vijf volgende week een ‘flexbubbel van tien’ wordt. Dat blijkt uit de recentste motivatiebarometer van de UGent, waarover de Mediahuiskranten schrijven.

De belangrijkste vaststelling uit de motivatiebarometer is dat de meeste Vlamingen niet pleiten voor een ongeremd sociaal leven in het najaar. Dat staat in schril contrast met de vorige edities van de enquête waaraan bijna 6.000 mensen deelnemen. In het verleden zagen de onderzoekers de motivatie telkens afnemen. ‘Mensen zijn zich meer bewust van de risico’s dan in augustus’, zegt motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste.

Maximaal tien

De meeste respondenten zien heil in een flexbubbel waarbij de Vlaming zelf de grootte kan kiezen, met een maximum van tien personen. ‘De meeste bevraagden willen niet dat de deur helemaal wordt opengezet. Er is een duidelijke bezorgdheid dat het dan uit de hand zou lopen’, stelt Vansteenkiste, die benadrukt dat het concept nog niet is afgetoetst bij de virologen en de politici.

Die samenstelling van de bubbel moet ook niet per se wijzigen, vinden de Vlamingen. ‘Dan wordt het voor veel mensen te ingewikkeld. Je moet telkens je keuzes herbekijken en beslissen om mensen al dan niet uit je bubbel te knikkeren. Dat is zowel lastig voor zij die de keuze moeten maken als zij die uitgesloten worden’, klinkt het bij de motivatiepsycholoog.

‘Hou het eenvoudig’

Vansteenkiste is minder voorstander van een alternatief concept, zoals het contactbudget. Daarbij krijgen mensen een budget van het aantal personen die ze in een bepaalde tijdspanne mogen zien. ‘Het klinkt als onze tweede optie. Het kan het maken van beslissingen bemoeilijken. Ik weet ook niet of je een nieuwe term moet lanceren. Hou het eenvoudig’, vindt hij.

Het onderzoek toont tot slot aan dat één op de drie geen sociale beperkingen meer wil. ‘Die groep is er en is iets groter bij jongeren. We moeten uitzoeken wat de obstakels zijn. Vinden ze de maatregelen te zwaar? Of juist niet effectief? We moeten daar vat op krijgen en onze communicatie aanpassen in die richting.’

Lees ook: Stijgende cijfers baren zorgen: gaan we van ‘bubbel’ naar ‘contactbudget’?

Meer