Reissector vraagt aan Europa eenheid van beleid

De Europese Commissie moet de lidstaten van de Europese Unie aansporen om in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus hun quarantaine-vereisten te schrappen. In plaats daarvan moeten de regeringen worden aangemoedigd om tot gecoördineerde tests en specifieke restricties over te gaan.

Dat staat in een brief die meer dan twintig vertegenwoordigers van de reiswereld en de toeristisch sector aan Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, hebben gestuurd.

Chaos

‘Er is volgens de sector een chaotische situatie ontstaan die de onmiddellijke persoonlijke aandacht van Ursula von der Leyen vereist,’ aldus het persbureau Reuters.

De brief is onder meer ondertekend door de luchthavengroep ACI Europa, die erop wijst dat de sector een bijzonder zware slag heeft moeten verwerken.

‘Tijdens de eerst helft van september hebben de Europese luchthavens 73 procent minder reizigers ontvangen dan dezelfde maand vorig jaar,’ aldus de luchthavengroep. ‘Ook tijdens de maand augustus was er een achteruitgang met 65 procent opgetekend.’

De Europese Commissie stelde eerder deze maand een gemeenschappelijk stoplichtsysteem voor om reisbeperkingen tussen de lidstaten te coördineren. Bedoeling was de lappendeken van nationale regels en quarantainestelsels – die verantwoordelijk worden genoemd voor de hernieuwde ineenstoring van de reissector – door een gezamenlijke benadering te vervangen.

‘Nu echter het aantal besmettingen opnieuw toeneemt, zijn de regeringen niet gemakkelijk geneigd om hun drastische reisbeperkingen en quarantaines in te trekken,’ zegt Reuters. ‘Die maatregelen worden door de sector zwaar bekritiseerd.’

‘De ingrepen staan volgens de reiswereld immers niet in verhouding tot de risico’s die in de regio met het reizen gepaard gaan. Gesuggereerd wordt daarbij dat andere activiteiten al voor een sterke verspreiding van het virus hebben gezorgd.’

Herstelkansen

‘Wanneer het voorstel van de Europese Commissie niet volledig wordt uitgevoerd, zullen alle kansen op een mogelijk herstel teniet worden gedaan,’ wordt in het schrijven benadrukt. Daarom wordt aan von der Leyen gevraagd om van deze kwestie in de gesprekken met nationale leiders een topprioriteit te maken.

‘Men mag daarbij niet vergeten dat toerisme 10 procent van de economische output van de Europese Unie genereert en ook 12 procent van de totale beroepsbevolking van de regio vertegenwoordigt,’ luidt het nog. ‘Het gaat dan ook in wezen om het herstel van Europa en de Europese economieën.’

De Europese Commissie heeft er bij de lidstaten op aangedrongen om gemeenschappelijke methodologieën te hanteren in hun strijd tegen de pandemie. Later deze maand moet een bijeenkomst van de ministers van Europese zaken zich over de introductie van beter gecoördineerde grenscontroles buigen.

De brief is ondertekend door handelsorganisaties die samen meer dan vijfduizend bedrijven en miljoenen werknemers vertegenwoordigen. De ondertekenaars komen onder meer uit de luchtvaart, de reissector, de horeca en hun toeleveringsketens.

Meer