Direct naar artikelinhoud
Celeval

Commotie in ‘De afspraak’ met Lieven Annemans over artikel in De Morgen

Gezondheidseconoom Lieven Annemans.Beeld BELGA

Opvallend moment, gisteravond in De afspraak. Terwijl gezondheidseconoom Lieven Annemans aan het uitleggen was waarom de ongerustheid over de coronacijfers volgens hem overdreven is, confronteerde presentator Bart Schols hem met de kritiek van Annemans’ Celeval-collega’s in De Morgen.

“Er zijn niet meer besmettingen.” Dat punt kwam Lieven Annemans, gezondheidseconoom aan de UGent, gisteravond maken in De afspraak. De hogere coronacijfers die we de laatste weken optekenen, zijn volgens hem het gevolg van het toegenomen aantal testen.

Annemans was (vanaf minuut 14) aan het uitleggen hoe dat volgens hem precies zit, toen presentator Bart Schols hem (vanaf minuut 23) onderbrak. “Ik krijg net te horen, meneer Annemans, en ik hoor ook dat u er weet van heeft, dat De Morgen een bericht pusht waarin uw collega’s binnen Celeval uw integriteit in vraag stellen.”

Die Celeval-collega’s zijn het niet eens met Annemans’ pleidooi om de maatregelen te versoepelen. Bij meerdere huidige en voormalige leden van Celeval klinkt het dat Annemans de kar telkens weer voor het paard spant: eerst komt hij tot de conclusie die hem het beste lijkt, en pas daarna gaat hij op zoek naar wetenschappelijk bewijs.

Annemans ging, in de televisiestudio noch in het artikel, in op de aantijgingen. “Men heeft mij niet gecontacteerd”, klonk het bij de VRT. Nochtans werd Annemans wel degelijk meerdere keren gebeld door De Morgen, maar wenste hij geen commentaar te geven. Het enige wat hij (over de werkzaamheden van Celeval) zei was: “Het verloopt in een serene sfeer.”

Twitter bericht wordt geladen...

Ook De Morgen-journalist Joël De Ceulaer was gisteren te gast in de televisiestudio, wat sommigen blijkbaar verdacht vonden. Enkelen lazen er een georkestreerde aanval op Annemans in. De Ceulaer was echter gevraagd voor een ander artikel over de aanpak van de coronacrisis, dat morgen in De Morgen (en vandaag online) verschijnt. Toen hij door de redactie van De afspraak gevraagd werd, was hij niet op de hoogte van het stuk over de heibel bij Celeval. Hij verdedigt wel de keuze van de VRT om middenin de uitzending Annemans te confronteren met het artikel waarin zijn integriteit in vraag wordt gesteld.

Twitter bericht wordt geladen...