© Archief

Aangetekende zending voortaan ook elektronisch mogelijk (maar juridisch nog niet helemaal op punt)

Aangetekend zenden kan nu ook elektronisch. Vandaag lanceerde het Waals-Brabantse Ipex een tool om een e-mail aangetekend te versturen. Maar het bedrijf beschikt nog niet over het EU-vertrouwensmerk van gekwalificeerde vertrouwensdienst, dat uitgereikt moet worden door de FOD Economie. Wellicht is dat voor half 2017.

HDB

33 miljoen aangetekende zendingen worden jaarlijks in ons land verstuurd, waarvan 30 miljoen via Bpost. Aan 5,30 tot 6 euro per zending, wat snel omgerekend een omzet van meer dan 160 miljoen euro per jaar betekent. Maar deze inkomsten staan op de helling. Sinds juli 2016 is er een Europese verordening die het wettelijk mogelijk maakt om een aangetekende zending elektronisch te versturen, met dezelfde juridische waarde als de papieren versie. Al blijft het wel wachten op een leverancier die aan alle vereisten voldoet om het vertrouwensmerk te krijgen. Wellicht is dat voor binnen enkele maanden.

“Meteen 60 aanvragen”

Het Waals-Brabantse Ipex lanceerde vandaag alvast de aangetekende verzending via email voor bedrijven en overheidsinstanties en is kandidaat voor het EU-vertrouwensmerk. “Nadat de lancering bekend werd gemaakt, kregen we 60 aanvragen in een uur van bedrijven die interesse hebben”, zegt Nathan Vanharen van IPEX. “De e-mail wordt verstuurd met een beveiligde schil. Alles is traceerbaar: van wie het verstuurd tot wie het gelezen of geweigerd heeft.”

Kostprijs van de aangetekende e-mail: maximum 1 euro per zending. “Het is altijd goedkoper dan een postzegel”, stelt Vanharen. “Daarnaast bieden wij ook meer zekerheid over de inhoud. Bij een gewone aangetekende zending kan bijvoorbeeld ook een lege enveloppe verstuurd worden. Wij kunnen bewijzen wat erin zit en of er iets aan de inhoud gewijzigd is. De e-mail wordt verstuurd met een bijlage met een unieke vingerafdruk. Als de bijlage wordt veranderd, verandert de vingerafdruk. Alles is traceerbaar.”

Volgens minister voor Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) kunnen leveranciers zonder vertrouwensmerk nu al elektronische aangetekende zendingen aanbieden. “Maar ze genieten nog niet van hetzelfde vermoeden van conformiteit als een papieren aangetekende zending in geval van betwisting voor een rechtbank”, stelt hij. “Zij zullen in dat geval moeten aantonen dat hun dienst aan alle functies van de aangetekende zending voldoet.”

“We maken ons sterk dat onze e-mail geldt als bewijslast voor de rechter”, reageert Vanharen daarop.

Niet rendabel

Eenmaal het eerste vertrouwenskenmerk uitgereikt, kan dat wel eens een streep door de rekening van Bpost betekenen. Al blijft Bpost zelf optimistisch. “Wij geloven niet dat iedereen morgen massaal zal overstappen”, zegt woordvoerder Barbara Van Speybroeck. “De switch zal enige tijd in beslag nemen. De technologie is niet nieuw, we kennen dat en zijn het al jaren aan het opvolgen. We zijn zelf niet van plan om vandaag of morgen iets gelijkaardigs op de markt te brengen. Voor ons is het momenteel niet rendabel om elektronisch aangetekend verzenden te lanceren. Al kan dat in de toekomst natuurlijk altijd nog veranderen.”

“Vroeg of laat zal Bpost wel komen met een eigen elektronische aangetekende verzending”, voorspelt Vanharen. “Aangetekende verzendingen zorgen voor grote inkomsten, daar gaan ze nu niet aan raken. Ze gaan wachten tot de grote massa overstag is gegaan.”

© Photo News

Quickstamp

Bpost heeft wel al een sneller alternatief voor bedrijven die veel aangetekende zendingen versturen. “We investeren wel in nieuwe oplossingen voor KMO’s om het versturen van aangetekende verzendingen te vergemakkelijken”, zegt Van Speybroeck. “Met Quickstamp hebben we al een tool voor KMO’s, die het voorbereidende werk in het postkantoor wegneemt. Het vergemakkelijkt en versnelt aangetekend verzenden en ontvangen en maakt het mogelijk om de verzending op te volgen via de website.”

Bpost beseft dat de dienst van IPEX veel goedkoper is. “Maar wij zijn niet van plan om onze tarieven aan te passen. Die zijn wettelijk vastgelegd”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer