Londense beursuitbater knoopt gesprekken aan met Euronext rond overname Borsa Italiana

Beursuitbaters Euronext en London Stock Exchange hebben exclusieve gesprekken opgestart over de overname van Borsa Italiana. De Britten hebben alle biedingen op de Italiaanse beursuitbater doorgenomen en Euronext kwam klaarblijkelijk als beste uit de bus.

Nochtans had Euronext naar verluidt niet de grootste som veil. Volgens ingewijden had de uitbater van verschillende Europese beurzen, waaronder de Brusselse, niet het hoogste bod. SIX, de uitbater van de Zwitserse beurs, zou meer geld over hebben voor de beurs in Milaan en MTS, een gegeerd platform dat actief is in overheidsobligaties.

Zowel de London Stock Exchange en Euronext benadrukken dat de gesprekken niet per definitie tot een deal leiden. Lukt dat wel, dan worden CDP en Intesa Sanpaolo aandeelhouders van Euronext. Deze Italiaanse staatskredietverlener en Italiaanse bank zijn namelijk betrokken bij de onderhandelingen.

Zelfstandige entiteit

Die aandelenuitgifte van Euronext aan CDP en Intesa Sanpaolo levert een deel van de overnamesom op, de rest wil Euronext bekostigen met contanten en geleend geld. De beursuitbater hamert erop dat Borsa Italiana, net zoals alle andere beurzen die het onder zijn hoede heeft, grotendeels zelfstandig blijft in de toekomst.

Borsa Italiana staat in de etalage door een overname die de London Stock Exchange wil afronden. De uitbater van de Londense beurs nam onlangs het databedrijf Refinitiv over voor 27 miljard dollar, maar botste op de Europese Commissie. Brussel laat niet toe dat LSE zowel beursplatform MTS als het databedrijf, dat zelf ook over een platform beschikt, in huis heeft.

Meer