Zo ziet het tijdritparcours van het WK wielrennen Flanders 2021 eruit: strand, wind en historisch erfgoed

Het WK wielrennen keert in 2021 voor zijn honderdste editie terug naar bakermat van de wielersport: Vlaanderen. Vandaag werden de parcoursen voor het WK tijdrijden (19-22 september) officieel voorgesteld: met de tijdritten van Knokke-Heist naar Brugge krijgen de hardrijders volgens de organisator telkens “een écht tijdritparcours voorgeschoteld”. Na de start (zo goed als ín de Noordzee) trekken de renners van de Vlaamse kust langs open vlaktes en kanalen, waar de wind vrij spel zal hebben, naar het historische Brugge.

Michiel Verheirstraeten

Kalender:

19 september 2021: tijdrit mannen Elite (43,3 km)

20 september 2021: tijdrit mannen U23 (30,3 km) en tijdrit vrouwen Elite (30,3 km)

21 september 2021: tijdrit mannen junioren (22,3 km) en tijdrit vrouwen junioren (19,3 km)

22 september 2021: Mixed Relay (44,5 km)

“Where cyclists are born”

Exact 100 jaar na het eerste WK wielrennen krijgt Vlaanderen de eer om de jubileumeditie te organiseren. Cycling is coming home in 2021, zo kondigde de Belgische wielerbond aan dat het WK wielrennen volgend jaar in ons land zal worden gereden. Vandaag werden de parcoursen van de tijdritten officieel voorgesteld met een nieuwe maar even veelzeggende leuze: Flanders, where cyclists are born.

De kampioenschappen op de weg (24-26 september) zullen in het binnenland worden afgewerkt tussen Antwerpen en Leuven, die details worden zaterdag pas voorgesteld, maar voor de tijdritten werd voor de Vlaamse kust als decor gekozen. En wielerliefhebbers weten wat dat betekent: vlak maar lastig door... de wind. En dat is nu net waar de echte wielrenner zich onderscheidt van de rest.

Van op het strand naar vrij spel van de wind

De start van alle tijdritten tijdens het WK 2021 in Vlaanderen ligt in Knokke-Heist. De startramp wordt gebouwd op het Noordzeestrand, ter hoogte van het casino, waarna alle renners, op de vrouwen junioren na, 1.5 km de zeedijk zullen volgen in oostelijke richting.

Na de zeedijk volgt een doortocht door het centrum van Knokke-Heist richting Westkapelle. Daar komen de renners in de open vlaktes terecht, “waar de wind vrij spel zal hebben”, weet de organisator, de vzw WK2021. Ook de kanalen en vaarten, met de typische bomen die getekend door de wind schuin gegroeid zijn, vormen vaak het decor van dit tijdritparcours. Te beginnen met het Leopoldkanaal.

Na 4 km, in het centrum van Dudzele, slaan de vrouwen elite en mannen U23 linksaf richting Damme, de mannen elite doorkruisen echter Dudzele en slaan rechtsaf richting Boudewijnkanaal, waar ze de Lodewijk Coiseaukaai volgen voor vijf, bijna kaarsrechte, kilometers. Na de wijde U-bocht naast het Boudewijnkanaal rijden de Elite mannen opnieuw richting Dudzele, waar een dubbele passage is voorzien gedurende 200m.

Pittoresk en historisch

Vanuit Dudzele bereiken we na 5 km het pittoreske Damme, waar alle categorieën, op de vrouwen junioren na, de Damse vaart volgen richting Brugge voor opnieuw 5 km, rechttoe, rechtaan. In Brugge zullen alle categorieën de ringweg volgen richting finish, voor het Concertgebouw op ’t Zand, alleen de mannen elite zullen nog even het historische centrum van Brugge opzoeken, met een passage over de Dampoort, langs de Langerei, om via de Julius en Maurits Sabbestraat opnieuw richting ringweg te rijden en te finishen op ‘t Zand.

Uitzondering voor vrouwen junioren

De maximum afstand van de vrouwen junioren tijdrit is reglementair vastgelegd door de UCI. Om er voor te zorgen dat alle categoriën dezelfde accomodaties kunnen gebruiken, werd hier een uitzondering op gevraagd en toegestaan. Om de reglementaire maximum afstand echter zo kort mogelijk te benaderen zullen zij de kortste weg richting Brugge volgen.

Team Time Trial Mixed Relay

Het concept van de Team Time Trial Mixed Relay werd voor het eerst ingevoerd binnen het WK wielrennen in 2019 in Yorkshire. Gemengde landenteams van 3 mannen en 3 vrouwen nemen het tegen mekaar op in een ploegentijdrit. Het mannenteam vertrekt als eerste en bij de finish van de mannen, starten de 3 vrouwen. Het team met de laagste algemene tijd wint de Team Time Trial Mixed Relay.

Tijdens het WK 2021 in Vlaanderen zullen de mannenteams de start nemen in Knokke-Heist en richting Brugge fietsen. Bij aankomst na 22,5 km in Brugge neemt het vrouwenteam over, voor een parcours van 22 km met start en aankomst in Brugge. Het parcours zal in grote lijnen overeenstemmen met het parcours van de tijdrit voor elite mannen, alleen wordt de passage langs het Leopoldkanaal overgeslagen. De vrouwenteams nemen over en rijden vanuit Brugge terug richting Dudzele, waar ze op hun beurt weer dezelfde weg zullen volgen als de mannenteams, richting finish in Brugge. Er is dus een dubbele passage vanaf Dudzele, in dezelfde richting, maar door de mannenteams in Knokke op een specifiek uurschema en in verschillende waves te laten starten, wordt vermeden dat mannen- en vrouwenteams op hetzelfde moment aankomen in Dudzele. Ook voor de vrouwenteams is de aankomst voorzien op ’t Zand in Brugge.

Antwerpen en Leuven

Met de Team Time Trial Mixed Relay, zal op woensdag 22 september 2021 het tijdrit-luik van het WK wielrennen in Vlaanderen worden afgesloten. Vanaf vrijdag 24 september worden de wegkampioenschappen afgewerkt, met start in Antwerpen en finish in Leuven. Die parcoursen zullen morgen/zaterdag officieel worden voorgesteld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wielrennen